1 kommentar

SIS14 med Tema representation 17/5: Sara Olausson, Amalia Alvarez, Natalia Batista och Yume

Huvudtemat för Stockholms Internationella Seriefestival 2014 – vid sidan om gästlandet Kanada – är ”representation i serievärlden”. Vi har redan aviserat att vår festivalutställning handlar om ”Comics for Equality”, att Joanna Rubin Dranger kommer att tala om visuell makt, samt att en paneldiskussion i ämnet kommer att arrangeras på söndagen.

På Plattanscenen arrangerar vi under eftermiddagen lördag 17 maj fyra samtal och föredrag på temat. Natalia Batista pratar om könsroller i manga, Yume berättar om sina egna erfarenheter som serieskapare, Amalia Alvarez intervjuas om sin prisbelönta bok Fem papperslösa kvinnors historier, och Sara Olausson presenterar sin nysläppta serie Felicia.

VAR? Scenen Bibliotek Plattan, Kulturhuset Stadsteatern våning 0
NÄR? Lördag 17 maj, 13.00–17.00

Kl. 13.00–13.45: ”Mangaflickor och söta pojkar – könsstereotyper i manga och anime”
Natalia Batista är serietecknare och illustratör som framför allt tecknar i mangastil. Alumn från Serieskolan i Malmö 2007. Har gett ut serier som A Song For Elise, barnserien Mjau! och fantasyserien Sword Princess Amalthea. Medlem av svenska Nosebleed Studio som bland annat ger ut antologier med svensk manga. På årets festival håller hon föredrag ”Mangaflickor och söta pojkar” om könsstereotyper i den japanska serie- och animationskulturen.

NataliaBatista

Natalia Batista

Kl. 14.00–14.45: ”Fem papperslösa kvinnors historier”
Amalia Alvarez från Tusen serier-projektet intervjuas av Stadsbibliotekets Patrik Schylström. Amalia Alvarez flyttade från Chile till Skåne för tolv år sedan. Som tecknare är hon självlärd och har medverkat ibland annat Arbetaren, Liberación, Mana och i tidskriften Clandestin@ för papperslösa arbetare. Hennes uppmärksammade debut Fem papperslösa kvinnors historier gavs ut förra året av Seriefrämjandet som en del av projektet Tusen Serier, på både svenska och spanska. Fem papperslösa kvinnors historier är en gripande skildring av en vardag som få av oss vanligtvis tar del av och lämnar inte läsaren oberörd. Boken vann Bokcirklar.se:s utmärkelse Stora läsarpriset för bästa tecknade serie 2013.
Presenteras i samarbete med Tusen Serier

Amalia

Amalia Alvarez

Kl. 15.00–15.45: ”Whallah we exist!” [IN ENGLISH]
Serieskaparen Yume är född och uppvuxen i Stockholm men har föräldrar som kommer från irakiska Kurdistan. Upphovskvinna till den webbpublicerade och mangainspirerade serien Kurdî om den multikulturella familjen Ibrahim. I sitt scenframträdande på SIS14 berättar hon om sina erfarenheter och sitt perspektiv som svensk serieskapare med kurdisk bakgrund, inte minst hur hon blir bemött på grund av detta. Framträdandet görs på engelska.

Kurdi-front-frame-723x1024

Yume

Kl. 16.00–16.45: ”Felicia”
Sara Olausson intervjuas av sin utgivare och tolk Arina Stonescu om projektet Det kunde varit jag och hennes serier om romer i Sverige. Sara har gett ut självbiografiska och satiriska vuxenserier men har också tecknat barnserien Loranga, Masarin och Dartanjang efter Barbro Lindgrens barnböcker. Nu släpper hon första delen av sin berättelse om Felicia Iosif, den rumänska tiggarkvinnan som blev hennes vän. Felicias saga tolkas genom Sara Olaussons tecknade serie, en frukt av timmar av skratt och gråt både i Sverige och i Rumänien. Sara och Felicia blev vänner i oktober 2013 och började kommunicera med hjälp av enstaka ord och kroppsspråk, sen med hjälp av en översättningsfunktion i mobilen och vidare via möten mellan tre kvinnor – en rumänska, en svenska och en rumänsk-svenska som tolkade. I denna berättelse är det Felicias röst du hör. Hela boken med både Felicias och Saras berättelser samlade kommer att bli klar under hösten och ges ut av mikroförlaget pionier press.
Presenteras i samarbete med pionier press

Felicia_08_SV.indd

Sara Olausson

 

En kommentar på “SIS14 med Tema representation 17/5: Sara Olausson, Amalia Alvarez, Natalia Batista och Yume

  1. […] Kl. 14.00–14.45: ”Fem papperslösa kvinnors historier” […]

Lämna en kommentar