1 kommentar

Stockholms internationella seriefestival 2014: Representationspanel

Huvudtemat för SIS14 – vid sidan om gästlandet Kanada – är ”representation i serievärlden”. Söndag 18/5 presenteras ett nordiskt panelsamtal med representanter för Dotterbolaget, Tusen Serier, Femicomix och ComiX4=.

Vem är det som tecknar serier i Sverige och Finland och vem är det som har inflytande över utgivningen? Vad får det för följder att seriebranschen ser ut som den gör? Hur öppnar vi upp för nya grupper och vem står ivägen för en sådan utveckling? På vilka sätt förändras seriekulturen och vem tjänar på det? Var finns pengarna? Hur går vi framåt och vart? Samtal mellan Sabine Moore från ComiX4=, Mattias Elftorp från Tusen Serier, Saskia Gullstrand från Dotterbolaget och Johanna Rojola från Femicomix.

NÄR? Söndag 18/5 kl. 12.00–12.45
VAR? Studion, Kulturhuset Stadsteatern våning 0
Samtalet kommer att hållas på engelska

Camilo_Collao

ComiX4: Camilo Collao

Dotterbolaget är ett feministiskt och separatistiskt serieskaparnätverk för transpersoner och kvinnor. Nätverkets syfte är att motarbeta de patriarkala strukturer som idag fortfarande genomsyrar seriebranschen, samt att stödja kvinnors och transpersoners verksamheter inom densamma. Dotterbolaget fungerar både som en social arena och som ett professionellt nätverk där medlemmarna istället för att konkurrera om uppdrag, samarbetar och stöttar varandra. Nätverket ger dessutom ut fanzines, har utställningar, serieuppläsningar och arrangerar workshops i serieteckning. För närvarande finns det Dotterbolagsgrupperingar i bland annat Malmö, Göteborg, Stockholm, Gästrikland, Umeå, Norrbotten och Luleå.
www.dotterbolaget.com

Tusen Serier vänder sig till samma grupp som drabbas av REVA (polisens inre passkontroller): De av oss som bor/bott i Sverige men som inte ser tillräckligt ”svenska” ut, eller inte beter sig tillräckligt ”svenskt” eller har tillräckligt ”svenska” efternamn. Vi vill öppna upp den svenska seriekulturen och bryta det mönster som länge gjort att serier som gjorts och getts ut i Sverige med få undantag bara försöker tilltala ”svenskar”. Tusen serier visar att det finns tusen sätt att berätta en historia, tusen håll att komma från.
www.tusenserier.com

Femicomix är ett nystartat feministiskt serieskaparnätverk från Finland. Femicomix ordnar regelbundna serieskaparträffar i Helsingfors, medverkar på festivaler och organiserar den feministiska, runtresande serie-butiken Femidistro. Inspirerade av Ladydrawers of Chicago har Femicomix också inlett en studie av hur olika grupper är representerade på den finska seriemarknaden i förhållande till kön och bakgrund, liksom av hur pengar rör sig och fördelas.

ComiX4= (Comix for equality) uppstod i behovet att främja ett europeiskt samhälle baserat på respekt för mänskliga rättigheter och kampen mot rasism, xenofobi och annan intolerans. Projektet använder interkulturell dialog som verktyg och fokuserar huvudsakligen på Italien, Bulgarien, Estland, Rumänien och Lettland. Det vänder sig till serieskapare med erfarenheter av migration (egen eller i andra generation). Huvudaktiviteterna inkluderar ComiX4 = Comix for Equality Award (en tävling för opublicerade serier av serieskapare med erfarenheter av migration), en interaktiv hemsida, en resande utställning och seriestripp-workshops som kommer att hållas runtom i Europa. Tack vare vårt samarbete med lettiska konstnärsgruppen kuš! har vi en ComiX4=-utställning som vår officiella festivalutställning.
www.comix4equality.eu/

Tusen Serier: Aida Ghardagian

Tusen Serier: Aida Ghardagian

 

En kommentar på “Stockholms internationella seriefestival 2014: Representationspanel

  1. […] for Equality”, att Joanna Rubin Dranger kommer att tala om visuell makt, samt att en paneldiskussion i ämnet kommer att arrangeras på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: