2 kommentarer

Stockholms internationella seriefestival: kuš! och festivalutställning

kuš! (uttalas koosh!) är ett förlag och en serieantologi i Lettland. I år besöker de Stockholms Internationella Seriefestival och ligger även bakom den officiella festivalutställningen.

Varje nummer av antologin kuš! har ett specifikt tema i fokus och innehåller serier från både internationella och lettiska serieskapare, såväl välkända som mindre kända.   

kushkomikss1

kuš! publicerar inte bara serier i fysisk form utan organiserar även utställningar, workshops och andra serierelaterade evenemang. Man reser också flitigt runt på seriefestivaler världen runt.
kuš! skapades från början (2007 i Riga) för att öka kunskapen om tecknade serier i ett land där den här konstformen i stort sett är icke-existerande och för att sprida lettiska serier utanför Lettlands gränser.

Med anledning av årets övergripande tema Representation ligger kuš! bakom årets festivalutställning “ComiX4= Comics for Equality”, som kommer att finnas i Lilla Galleriet i anslutning till Bibliotek Plattan på Kulturhuset Stadsteaterns bottenvåning.
Här kommer, med början fredagen den 16 maj, ett urval av serier från tävlingen European Award for the Best Unpublished Comics by Authors with Migrant Backgrounds visas. Tävlingen hölls under 2013 och man bjöd särskilt in oetablerade serieskapare som av olika anledningar brutit upp från sitt hemland och flyttat till ett annat land.

Camilo_Collao

I utställningen visas olika erfarenheter av migration i serieform. Indelat i tre kategorier berättas historier om erfarenheter av stereotyper, migration och rasism. Syftet med projektet är att skapa en interkulturell dialog för att med seriernas hjälp bekämpa olika slags rasism, xenofobi och främlingsfientlighet.
Utställningen kommer att hänga uppe i Lilla Galleriet fram till och med den 16 juni och i anslutning till utställningen kommer ett antal fina utställningskataloger finnas. Dessa är helt gratis och innehåller de bästa bidragen som skickades in till tävlingen.

Projektet är finansierat av EU – Fundamental Rights and Citizenship Programme – med hjälp av aktörer i flera europeiska länder.

2 kommentarer på “Stockholms internationella seriefestival: kuš! och festivalutställning

  1. […] vare vårt samarbete med lettiska konstnärsgruppen kuš! har vi en ComiX4-utställning som vår officiella festivalutställning. […]

  2. […] om gästlandet Kanada – är ”representation i serievärlden”. Vi har redan aviserat att vår festivalutställning handlar om ”Comics for Equality”, att Joanna Rubin Dranger kommer att tala om visuell makt, samt att en paneldiskussion i ämnet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: