1 kommentar

Stockholms internationella seriefestival 2014: ”Visuell makt” med Joanna Rubin Dranger

Huvudtemat för SIS14 – vid sidan om gästlandet Kanada – är ”representation i serievärlden”. Joanna Rubin Dranger medverkar med föredraget ”Visuell makt”, som handlar om hur toalettsymboler, hakkors, berusade gorillor, Mona-Lisa och rasstereotypa bilder hänger ihop.

Visuell makt
Vår kultur är visuell. Vi inte bara konsumerar mer bilder än tidigare vi sprider också våra bilder till en vidare krets än någonsin tidigare. Samtidigt saknar de flesta verktyg att kritiskt kunna analysera bilder.

Bild-Visuell Makt

Under 2012–13 fördes en debatt om rasistiska stereotyper i barnkulturen. Det blev tydligt att många, även profesionella kulturutövare och journalister saknar kännedom om rasistiska stereotypers historia och funktion. Många i Sverige har som barn tagit del av rasistiska stereotyper, bland annat i tecknade serier, men få har kunskap om dessa bilders historiska ursprung.

Joanna Rubin Dranger är serietecknare, bilderboksskapare och professor i illustration på Konstfack. Som serieskapare gjorde hon 1999 succé1999 med Fröken Livrädd & Kärleken, en internationellt uppmärksammad serieroman som blandade saga och humor med sociala frågor. Därefter kom uppföljare som Fröken Märkvärdig & Karriären och Alltid redo att dö för mitt barn. Fröken Märkvärdig blev animerad (och prisbelönt) film 2010, med Rubin Dranger som manusförfattare och regissör. Idag innehar hon tjänsten som professor i illustration på Konstfack i Stockholm. Hösten 2013 började hon publicera ”Bildskolan” på den feministiska nättidningen Fempers, med syfte att folkbilda om stereotypa minoritetsbilder av minoriteter.

Joanna

Joanna Rubin Dranger håller föredraget ”Visuell makt” på Stockholms internationella seriefestival söndagen den 18 maj i Kulturhuset Stadsteatern. Exakt tidsschema kommer inom kort.

En kommentar på “Stockholms internationella seriefestival 2014: ”Visuell makt” med Joanna Rubin Dranger

  1. […] har redan aviserat att vår festivalutställning handlar om ”Comics for Equality”, att Joanna Rubin Dranger kommer att tala om visuell makt, samt att en paneldiskussion i ämnet kommer att arrangeras på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: