Lämna en kommentar

”I bubblan”: seriebokcirkel för föräldralediga

”I bubblan” är en seriebokcirkel för dig som är föräldraledig och vill förkovra dig i tecknade serier tillsammans med andra – en del av samarbetsprojektet ”Serieteket c/o Fanfaren” mellan Serieteket och Kulturhuset Fanfaren i Farsta.

Bokcirkeln anordnas under fyra tillfällen perioden januari–april 2021.
Onlineevenemang via Zoom. Fri entré.

”I bubblan” är en seriebokcirkel för dig som är föräldraledig. Serieböckerna passar perfekt för dig som har svårt att hinna igenom en hel roman och som vill läsa något som går lätt att pausa när barnet behöver hjälp.

Bokcirkeln kommer att fokusera på nya svenskspråkiga serieböcker. Vid fyra tillfällen under våren möts vi via Zoom för att samtala kring en på förhand utvald seriebok. Samtalen sker dagtid och kommer att vara ca 1,5 timme per gång. Detta för att vi alla ska kunna få utrymme att diskutera och växla några ord om vad vi läst. Vi hoppas att det digitala formatet ska underlätta för er med små barn att delta – till exempel om man behöver gå iväg en kort stund för att ta hand om barnet. Bokcirkeln passar både för dig som är en van serieläsare och för dig som kanske ännu inte gett dig in i serievärlden.

Seriebokcirkeln leds av Linda Gustafsson, som arbetar som bibliotekarie på Serieteket i Kulturhuset Stadsteatern och har ett mångårigt intresse för tecknade serier. Att delta är gratis och böckerna tillhandahålls av Serieteket.

Varmt välkomna från den ena bubblan och in i den andra!

28 januari klockan 14.00–15.30: En klump i magen av Malin Granroth. Anmäl dig här!

Malin har bestämt sig för att aldrig skaffa barn, när hon en dag blir gravid. I början är hon och hennes sambo tveksamma, men sedan bestämmer de sig tillsammans för att behålla barnet och bli föräldrar. Ett stort och omtumlande beslut i några unga människors liv i Sverige idag. Vi får följa Malins graviditet som präglas av oro över förlossningsvården. Hon läser artiklar om nedskärningar och överfulla förlossningsavdelningar. Samtidigt fortsätter livet och graviditeten blir ett både spännande och roligt inslag i vardagen, även om hon också möter vanliga fördomar kring oplanerade graviditeter. (Källa: Kartago förlag)

25 februari klockan 14.00–15.30: Gå med mig till hörnet av Anneli Furmark. Anmäl dig här!

Elise är en bra bit över 50, hon lever i en stabil och ordnad tillvaro, gift med Henrik sedan 25 år, barnen är utflugna. De betraktar sitt äktenskap som lyckligt och lugnt till den dagen Elise träffar Dagmar på en vernissage. Dagmar (som också är gift) och Elise bor långt från varandra, men attraktionen är stark och under en oroväckande varm och torr sommar inleder de en relation som delvis på grund av avståndet mycket liknar en tonårsförälskelse, med allt vad den innebär av sms, låtlistor och chattsamtal. De säger att de är som Brokeback Mountain med kulturtanter istället för cowboys. Sen tar allt en oväntad vändning, åtminstone oväntad för Elise. (Källa: Galago förlag)

25 mars klockan 14.00–15.30: Kråkorna av Anders Fager & Peter Bergting. Anmäl dig här!

Kim undviker i det längsta att läsa vad som står skri­vet på lapparna som sitter uppsatta överallt i huset. Något iakttar Kim genom sovrumsfönstret och på taket till ladan sitter massvis med kråkor. Kim ärver sina farföräldrar hus och måste åter­vända till platsen där hen växte upp. Det blir en resa in i barndomens mörker och ensamhet. Kråkorna är en vacker och stark grafisk roman om att hitta sig själv bland smärt­samma minnen och försonas med den man är och den blev nominerad till Augustpriset 2020 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. (Källa: Natur & Kultur). Måhända mer av en bilderbok än en serie, men såväl estetiken som berättandet gör att den mer än väl kvalar in.  

29 april klockan 14.00–15.30: Återvinningscentralen av Ulrika Linder. Anmäl dig här!

Ulrika Linders debutbok berättar om det oväntat händelserika livet på en återvinningscentral. Det är långa dagar av sopor, svett och ständiga möten med rättfärdiga typer som tror sig veta bäst – men på återvinningscentralen har kunden alltid fel. Arbetet visar sig också vara en skådeplats för spillror av minnen och förunderligheter när det bland soporna finns bröllopsklänningar och gamla foton, en torkad krokodil, otaliga elektriska fotbad och en samling levande kräftor. Med en stor dos humor, uttrycksfulla teckningar och absurda foton ger Ulrika Linder ett unikt vittnesmål från Prylsveriges kyrkogård. (Källa: Galago förlag)

SÅ HÄR GÖR DU:

Du anmäler dig på förhand via ovanstående länkar till de tillfällen då du vill delta. Varje bok finns att låna från Serieteket men du som har anmält dig kan även få den skickad till ditt närmaste bibliotek. Vi kontaktar dig efter din anmälan om vart du vill få boken skickad. Se till att du har läst boken före bokcirkeln.

Några tips om tekniken när du vill delta via Zoom:

1. För att delta behöver du ha tillgång till en dator eller surfplatta med kamera och inbyggd mikrofon, dessutom en fungerande internetuppkoppling.

2. Du bokar plats via ovanstående länkar

3. Du får en Zoom-länk per mejl i god tid innan programmet

4. När programmet startar trycker du på länken (”Join Zoom meeting”), som vi skickat ut till dig.

En Zoom-app kommer då automatiskt laddas ned på din dator första gången du klickar på Zoom-länken (godkänn app-hämtningen som är gratis), men du kan använda Zoom även via din webbläsare.

”I bubblan” är en del av samarbetsprojektet ”Serieteket c/o Fanfaren”. Mellan januari och april 2021 kan du låna extra mycket serier på biblioteket i Farsta genom inlånade böcker från Serieteket, gå på seriebokcirklar och uppleva liveteckningskonserter på Kulturhuset Fanfaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: