Lämna en kommentar

Stockholms internationella seriefestival 2014: Olivier Martin och Sylvain Runberg

Serieteket presenterar gäster och programpunkter på SIS14. Olivier Martin och Sylvain Runberg står bakom den populära euromangan Den mörka sidan. I samband med att svenska Ordbilder Media under våren släpper den andra och avslutande delen av serien, har förlaget bjudit in både Runberg och Martin till vår seriefestival.

Olivier_Martin

Martin/Runberg

Från Frankrike kommer tecknaren Olivier Martin, medskapare till serier som Sang et Encre (med Eric Omond) och Crypto (med Philippe Menvielle). I Sverige är Martin främst känd för Den mörka sidan, författad av Sylvain Runberg och tecknad i en japansk ”mangainspirerad” stil. Martins intresse för japansk kultur var en bidragande orsak till seriens tillkomst.

Sylvain Runberg föddes i belgiska Tournai och växte upp i sydfranska Provence, men delar idag sitt boende mellan Frankrike och Sverige. Som en av den fransk-belgiska seriemarknadens mer produktiva manusförfattare har han sedan debuten med Astrid 2004 varit medskapare till ett 30-tal seriealbum i samarbete med olika tecknare, varav Orbital kanske är den mest kända. Flera serier har getts ut på svenska såsom Hammerfall (Albumförlaget) Den mörka sidan (Ordbilder Media) samt Interpol Stockholm: Sektledaren, tecknad av svenske Peter Bergting och publicerad i Agent X9. Han har även skrivit den franskspråkiga serieversionen av Stieg Larssons Millennium-deckare.

Lördagen den 17 maj kl. 15:00–15:45 samtalar Martin och Runberg på scenen i Studion (Kulturhuset Stadsteatern, våning 0) och berättar om sitt skapande. Moderator är svenska mangatecknaren och -kännaren Tomas Antila. Översättaren Per A J Andersson kommer eventuellt också upp på scen. Samtalet förs på engelska och kanske lite på (översatt) franska.

Tre signeringstillfällen är inplanerade: Lördag 17 maj kl. 13:30-14:15 och 16:00-17:00, samt söndag 18 maj kl. 14:00 – 16:00. Samtliga i Ordbilders monter i Studion våning 0.

Presenteras i samarbete med Ordbilder Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: