Lämna en kommentar

Stockholms Internationella Seriefestival 2014: Anneli Furmark

Serieteket presenterar gästerna på SIS15: Anneli Furmark är en av landets främsta serieskapare. Hon slutförde nyligen sin löst sammanhängande trilogi som inleddes 2010 med Fiskarna i havet, fortsatte med Jordens medelpunkt 2012, och nådde sin kulmen med Den röda vintern tidigare i år.

Den röda vintern av Anneli Furmark

Den röda vintern av Anneli Furmark

Anneli Furmark tog examen från Konsthögskolan i Umeå 1997. 1999 började hon teckna serier och debuterade i tidningen Galago. Sedan dess har det kommit sju serieböcker på svenska och två (snart tre) översatta till franska. I sina tecknade och akvarellmålade, stillsamma och bildpoetiska relationsdramer återvänder Furmark ofta till sin uppväxt i norrländsk miljö. Böckerna Amatörernas afton (2004) och Jamen förlåt då (2007) har belönats med Urhundenplaketten. Hon har även emottagit Adamsonstatyetten (2010), Umeå Skaparpris och Västerbotten-Kurirens kulturpris (båda 2012).

I senaste boken Den röda vintern gräver hon ner sig i det sena 1970-talets vänsterrörelse. Socialdemokraterna har förlorat regeringsmakten och de olika vänsterfalangerna kämpar om arbetarnas gunst. När socialdemokratiska trebarnsmamman Siv träffar den yngre maoisten Ulrik, måste relationen hemlighållas inte bara för Sivs familj, utan även för Ulriks partivänner. Hon ställer obekväma frågor. Var går gränsen för lojaliteten? När blir en grupptillhörighet enbart sekteristisk? Allt är återhållsamt berättat, men Furmarks användande av tusch och akvarell gör även den vintergråaste industristad vacker. Naturen är alltid en bärande pelare i hennes serier.

Lördagen den 9 maj klockan 15.00 intervjuas Anneli Furmark av Stadsbibliotekets Patrik Schylström på Bibliotek Plattans scen. De båda pratar om och visar bilder från trilogin som avslutas med Den röda vintern.

Lämna en kommentar