Lämna en kommentar

Stockholms Internationella Seriefestival 2015: Leffe

Serieteket presenterar gästerna på SIS15: Vissa delar av seriehistorien har negligerats gravt när det gäller bevarande, forskning och återutgivning. Den ”fula” kulturens historia blir sällan skriven. Detta gäller exempelvis romantikserier, sportserier, reklamserier och pornografiska serier! Därför anser vi att Klubb Super8 och Serieslussen gjort en kulturgärning då de nyligen samlade (i princip) samtliga avsnitt av den legendariska skämtporrserien James Fjong i bokform. Nu kommer hans skapare Leffe till Stockholms Internationella Seriefestival.

James Fjong av Leffe

James Fjong av Leffe

På 1970-talet gick James Fjong, serien om den sexmissbrukande mannen från Stockholm med stor haka och dito penis, i porrtidningen Piff och serietidningen Nana International. Genom åren nådde den kultstatus och satte även sitt avtryck i svenska språket med kreativa uttryck som ”Ynf!” och ”Isch!”. Samma tecknare skapade även mindre välkända verk som Långe Orm och Spermarella.

Länge var det för den stora allmänheten ett mysterium vem som dolde sig bakom pseudonymen Leffe, men i början av 2009 avslöjades hans riktiga namn – Leif Gösta Darling Rundqvist – i samband med att arbetet på samlingsboken började.

På årets seriefestival framträder Leffe för första gången i offentligheten. Se honom bli intervjuad av populärkulturexperten Fredrik af Trampe,  lördag 9/5 klockan 16.00 på Bibliotek Plattans scen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: