Lämna en kommentar

Stockholms Internationella Seriefestival 2015: Vhrsti [CZE]

Serieteket presenterar gästerna på SIS15: I vår fortgående folkbildande strävan att undersöka seriernas (i allmänhet) och barnseriernas (i synnerhet) situation i Europa presenterar vi tjeckiska allkonstnären Vhrsti – serieskapare, illustratör, animatör och skapare av barnböcker, en av den s.k. ”Generation Zero”, de senaste årens nya våg av tjeckiska och slovakiska serieskapare.

Vhrsti

Vhrsti

 

Vhrstis barnböcker har blivit mångfaldigt prisbelönta i både hemlandet och övriga Europa. Han skapade den animerade barn-tv-serien Bílá paní na hlídání för den Tjeckiska televisionen 2014, och även en efterföljande tecknad serie med samma titel. Den biografiska serien Hurvínkovy příhody om scouten Leopold Färber publicerades som en del i den rosade antologin Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století.

Vhrsti

Hurvínkovy prihody av Vhrsti

Han har även gjort serier för vuxna, såsom den egenpublicerade och självbiografiska Nejdůležitější věc na světě, samt deltagit i åtskilliga genreöverskridande konstprojekt – från barnföreställningar med Pilsens filharmoniska orkester, till folkbildande stadsvandringar.

Läs mer på Vhrstis egen webbplats

Söndag 10/5 klockan 14.00 deltar Vhrsti i en diskussion om europeiska barnserier kontra barnböcker och vuxenserier, tillsammans med rumänska tecknarna Maria och Ileana Surducan och svenska Loka Kanarp på Bibliotek Plattans scen. Moderator Ola Hellsten.

Presenteras i samarbete med Tjeckiska Centret

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: