Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 23: Med Batman över gatan

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Batman alias Läderlappen är en av världens äldsta och mest ikoniska superhjältar, skapad 1939 av Bob Kane (även om det debatteras flitigt hur mycket av konceptet som Kane egentligen skapade). Under sina 75 år har figuren genomgått ett antal olika inkarnationer. Fundamentet har varit densamma, men ytan har evolverats, devolverats, reviderats, regredierat och polerats genom tiderna. Figuren har riktat sig till barn och till vuxna, till seriepublik och filmpublik, slagits mot marsmänniskor och barntrafficing, varit en hämnande vigilante med pistol i hand, likväl som en skjutvapenshatande ”boy scout”. 

Det påstås ofta att Frank Miller var den som i slutet av 80-talet återbördade Batman till gatan, mörket och skuggorna efter flera decennier av kitsch, science fiction och färgglada slagsmål i dagsljus. Det är en sanning med rejäl modifikation, eller snarare ingen sanning alls. Redan i början av 60-talet fasades de mest utflippade elementen ut ur serien, med serieskapare som Gardner Fox och Carmine Infantino vid rodret. Då den mer pajasartade TV-serien med Adam West och Burt Ward slog igenom strax därefter, blev även den tecknade serieversionen lättsammare, men i början av 70-talet återkom mörkret de fladdrande fladdermusvingarna då Denny O’Neil och Neal Adams med flera satte sin prägel på serieproduktionen.

Redan vid den här perioden hade man därmed etablerat att Batman kunde förekomma i många olika versioner. Vilket vi på senare år sett även i serietidningarna där Grant Morrison skrivit manus utifrån tesen att alla versioner av Batman är kanon och del av figurens fiktiva historia.

Att få ihop Neal Adams mörka vigilant med versionen i klippet nedan är emellertid inte helt enkelt. Men de förekom under samma period:

Batman och Robin förekom i flera korta uppbyggliga filmsekvenser i Jim Hensons pedagogiska TV-serie Sesame Street (Sesam på svenska) under tidigt 70-tal. Läs mer om detta här.

 

Ola Hellsten

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp och bilder som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande sidor. Vi har länkat till klipp och bilder som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp eller bild som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Lämna en kommentar