Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 22: Grattis Uncle Creepy, 50 år!

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Efter den ökända hetsjakten som serier utsattes för i USA under 50-talet blev det under ett par år i princip kliniskt fritt från skräck i tidningskioskerna. 1964 utnyttjade dock förläggaren James Warren ett kryphål i den drakoniska Comics Code Authority, censurorganet som inrättats av branschen för att komma undan vreden från uppretade medborgare, och började publicera det svartvita magasinet Creepy. Större än en vanlig serietidning och med ett pris som skulle indikera att man riktade sig till en äldre målgrupp gjorde att man inte behövde rätta sig efter CCA.  Med en skälmaktig ton från presentatören Uncle Creepy (Slemmy i Sverige) och många av samma tecknare angav man att andan från EC Comics, förlaget som fick ta den största smällen från censurivrarna, var tillbaka.

Omslag av Jack Davis till Creepy nummer ett.

Omslag av Jack Davis till Creepy nummer ett.

Warren nöjde sig dock inte med att låta en monsterhungrig läsekrets återse hjältar som Jack Davis, Frank Frazetta, Al Williamson och Joe Orlando. Hans publikationer blev också plantskola för en ny generation redaktörer och serieskapare som Archie Goodwin, Richard Corben, Sanjulián och många andra.

Jubileumsnumret kom i oktober med ett tjusigt omslag signerat Dustin Nguyen.

Jubileumsnumret kom i oktober med ett tjusigt omslag signerat Dustin Nguyen.

Sedan 2009 härbärgerar Uncle Creepy och hans numer utökade familj hos Dark Horse Comics. Inför nylanseringen producerades följande charmerande stop-motionrulle.

Så grattis Uncle Creepy, Cousin Eerie och Sister Creepy! Må ni sprida skräck i minst 50 år till!

Anders Lundgren

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp och bilder som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande sidor. Vi har länkat till klipp och bilder som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp eller bild som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: