Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 24: Från oss alla till er alla!

För tredje året i rad bjuder Serieteket på en julkalender bestående av filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. Sista luckan idag!

Flera av er har säkert gjort det idag. Några frivilligt. Andra under tvång. Kalle Anka på julafton är måhända en märklig tradition men för många svenskboende en realitet att förhålla sig till. Själv har jag efter 42 jular i landet nått den mognad som innebär att man föredrar Karl-Bertil Jonsson, en repad DVD med Broster Broster, eller rentav en helt tevefri jul.

Däremot tycker jag mycket om Disney (om man med Disney avser filmerna som producerats och pratar lite mindre om personen och företagspolitiken). Bäst var Disney under 30- och 40-talen. Historierna var nyskapande, djärva, utmanande, utflippade. Traditionell animation har sällan varit vackrare. Den som anser att 3D-animerade filmer som Frost eller Toy Story är estetiskt vackrare än de gamla Silly Symphonies måste vara blind eller död. 

Silly Symphonies kallades 75 animerade kortfilmer för yngre som producerades av Disney åren 1929–1939. De handlade om allt mellan himmel och jord, ofta med sagomotiv, alltid med musiken i centrum. I en av dessa filmer, The Wise Little Hen, debuterade Kalle Anka 1934. En annan, Santa’s Workshop från 1932, känner vi väl till från just Kalle Anka och hans vänner önskar God jul! (Ett av de få inslag som varit med ända sedan svenska starten.)

Mindre känt för allmänheten är kanske att just den filmen har en fortsättning. Nedan följer The Night Before Christmas från 1933, som visar vad som händer när Jultomten lämnat Nordpolen. Fantastisk animation och en rolig julsaga. Vi sticker inte under stol med att den innehåller några (förvisso mindre) obehagliga utslag av rasism och sexism (såsom så många filmer från den tiden;  hör Joanna Rubin Dranger berätta om varför vi inte bör se på detta med alltför blida ögon). Filmen exemplifierar också den udda stjärtfetischism som var frekvent förekommande i Disneys 30-talsfilmer och dito -serier. Detta till trots är den ett fint exempel på Disneyanimation under dess glansdagar och en värdig avslutning på årets julkalender. 

Ola Hellsten

Åsikterna i ovanstående text står enbart för textförfattaren själv. Däremot vill vi alla på Serieteket – Anders, Elisabet, Linda och Ola – tillsammans önska samtliga våra vänner en God jul! Från oss alla! Till er alla!

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp och bilder som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande sidor. Vi har länkat till klipp och bilder som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use” el likn. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp eller bild som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: