Lämna en kommentar

Gästpresentation SIS16: Rutu Modan [ISR]

Serieteket presenterar gäster och programpunkter på Stockholms Internationella Seriefestival 7–8 maj.

Igår presenterade vi vår ena hedersgäst Jeff Lemire. Idag blir det hedersgäst nummer två. Men faktiskt kan inga känna sig mer hedrade än vi över att få presentera Israels seriestolthet nummer ett – Rutu Modan!

Jamilti

Omslagsbild från Jamilti av Rutu Modan

Om Lemire på många sätt förkroppsligar årets ena festivaltema science fiction, så är 50-åriga Modan från Tel Aviv en mer än värdig representant för det andra temat, realism. Hennes vardagsrealistiska historier, ofta i novellform, om det dagliga livet i Israel och hur det påverkas av de etniska konflikterna, innehåller såväl kärleksbetygelser till hemlandet som politisk systemkritik, allt tecknat i en klar linje som stundtals för tankarna till Hergé. Förutom realistiska berättelser har hon även gjort satirserier och mer absurda, sagolika historier, liksom en handfull illustrerade barnböcker, såsom den rosade Maya Makes a Mess (2012).

Property

Omslagsbild från The Property av Rutu Modan

Hon var tidigare en av medlemmarna i det israeliska seriekollektivet Actus Tragicus, (tillsammans med Batia Kolton, Mira Friedmann, Itzik Rennert och Yirmi Pinkus). Numer är de övriga kollektivmedlemmarna inte särskilt synliga i seriesammanhang, medan Rutu Modan gjort sig ett namn inte bara i hemlandet utan bland serieläsare i hela västvärlden. Tre av hennes böcker, Exit Wounds, Jamilti och The Property har kommit ut på engelska. Hon har också haft ett stående inslag med både enskilda illustrationer, serier och följetongsserier på The New York Times webbplats.

The Property är Modans första ”fullängdare”, en serieroman som gavs ut 2013 och som är baserad på sanna händelser i upphovskvinnans familj. Berättelsen handlar om en äldre israelisk kvinna, Regina Segal, som tillsammans med sitt barnbarn Mica åker till Warszawa för att återkräva den egendom som tillhörde familjen före förintelsen. Men Mica börjar snart undra om inte farmodern har något annat skäl till sin resa… The Property hyllades av en närmast enig kritikerkår när den kom. Lagom till Modans Sverigebesök kommer den i en svensk utgåva från Placebo Press.

Rutu Modan gästade Stockholm och Serieteket redan 2006 då hon medverkade på samlingsutställningen Honey Talks tillsammans med Anke Feuchtenberger. Vi är enormt glada att få återse henne på SIS16!

Summer

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: