1 kommentar

Gästpresentation SIS16: Jeff Lemire [KAN]

Det har blivit dags att börja presentera gästerna på Stockholms internationella seriefestival 2016. Som ni redan känner till är det kombinerade temat för året realism och science fiction.

Vi kan nu stolt presentera en serieskapare vars serier representerar båda dessa områden.
Jeff Lemire är en autodidakt serieskapare, uppväxt i Essex county, Kanada och för tillfället bosatt i Toronto med hustru och barn.
Ursprungligen studerade han vid filmskolan men valde att teckna serier istället då det bättre passade hans solitära personlighet. Hans första seriebok Lost Dogs, publicerade han på egen hand 2005 och för denna fick han en Xeric Award. På grund av Lost Dogs och det medföljande priset blev han uppmärksammad av förlaget Top Shelf Productions och fick därigenom ett kontrakt hos dem. Lemire fick då möjlighet att göra den så kallade Essex County-trilogin, vilken omedelbart genererade flertalet fina prisnomineringar. Essex County består av tre delar: Tales from the Farm, Ghost Stories och The Country Nurse.

Lemires berättelser rör sig i en mängd olika tider, rymder, rum. Ofta ligger ett livsöde eller en förändring till grund för händelserna i karaktärernas liv – vilket ofta lever till övernaturliga eller surrealistiska händelser. Detta märks t ex i verk som The Underwater Welder, en berättelse om längtan, liv, död och det djupa fruktansvärda, underbara som är det mänskliga hjärtat.
Sweet Tooth utspelar sig i ett dystopiskt landskap i vilket mänskligheten i stort sett slagits ut av en pandemi. Muterade barn har fötts, hybrider mellan olika djur och människor. Berättelsen fokuserar på ett av dessa barn: en pojke född med hjorthorn. I kärlekshistorien  Trillium rör sig karaktärna sannerligen i olika tid och rum och här experimenterar verkligen Lemire med det visuella berättandet – historien läses såväl bakifrån som framifrån. Tiden löses upp, på ett sätt.
Jeff Lemire har ett originellt sätt att visuellt berätta en historia, att få oss att verkligen känna med hans karaktärer och deras öden, utmärkande för serieskapare idag. Nu senast är han aktuell med den pågående science fiction-berättelsen Descender i vilken han tilllsammans med Dustin Nguyen spinner en rymdopera i vilken människa ställs mot maskin, världar mot världar manifesterat i en liten robotpojke och hans robothund.

Utöver dessa berättelser har Lemire också författat om flera av de stora förlagens hjältefigurer. Bland andra Animal Man, Green Arrow och Justice League (DC); Hawkeye, Logan och Moon Knight (Marvel) samt Bloodshot (Valiant).
Stockholms internationella seriefestival och Serieteket välkomnar varmt Jeff Lemire till Sverige i maj!

Läs mer om Jeff Lemire här.
Håll dig uppdaterad om Stockholms internationella seriefestival på Facebook.

 

En kommentar på “Gästpresentation SIS16: Jeff Lemire [KAN]

  1. […] presenterade vi vår ena hedersgäst Jeff Lemire. Idag blir det hedersgäst nummer två. Men faktiskt kan inga känna sig mer hedrade än vi över […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: