Lämna en kommentar

Stockholms Internationella Seriefestival [SIS] 2015

Yttrandefrihet, Hong Kong, franskt och Unga Seriefestivalen

För sjuttonde året i rad arrangerar Serieteket Sveriges största manifestation för tecknade serier: Stockholms internationella seriefestival. I år fokuserar festivalen på yttrandefrihet, den franskspråkiga seriescenen och Hong Kongs grafiska värld. Det kommer internationella gäster som David B. från Frankrike, Stella So från Hong Kong och Steffen Kverneland från Norge. Fler namn kommer att tillkomma! Som vanligt finns nästan hela den svenska seriescenen på plats. Förlag, föreningar och serieskapare – bland andra Lina Neidestam (Zelda), Ellen Ekman (Lilla Berlin), Stefan Thungren och Pelle Forshed (Stockholmsnatt), Hanna Gustavsson (Nattbarn) och många fler.   

SIS_2015_BRED_WEB_150dpi

Stockholms Internationella Seriefestival 2015. Officiell festivalbild av Lina Neidestam.

Årets festival går av stapeln den 9–10 maj, plus förarrangemang tidigare i veckan. Förutom alla svenska och internationella gäster blir det seriemarknad, scensamtal, seminarier, utställningar, filmvisningar och workshops. Både marknaden och programpunkterna har fri entré.

Konstformen serier får större respekt än någonsin tidigare, och syns i nya sammanhang. Samtidigt har vi fått se prov på vilken politisk sprängkraft den tecknade bilden kan ha. Temat ”bilden och yttrandefriheten” kommer att löpa som en röd tråd genom årets festival.

Den fantastiska festivalbilden har tecknats av Lina Neidestam och förmedlar det hårda arbete som ligger bakom serieskapandet: Årets bild är en hyllning till fanzinkultur, DIY och pennan som vapen. Samtidigt har jag velat fånga upp årets barn- och ungdomstema med ett riktigt stökigt och nördigt tonårsrum där full aktivitet och stora drömmar härskar, säger Lina Neidestam.

En nyhet för i år är syskonfestivalen Unga Seriefestivalen med programpunkter kring barn- och ungdomsserier, något som upplever en boom i Sverige just nu. Det kommer att bli evenemang i husets barn- och ungdomsbibliotek Rum för Barn, TioTretton och Lava Bibliotek & Verkstad, samt workshops på Marionetteatern.

Unga Seriefestivalen 2015. Bild: Loka Kanarp ur Katten och Ekorren på Sommarön

Unga Seriefestivalen 2015. Bild: Loka Kanarp ur Katten och Ekorren på Sommarön

 

Seriemarknaden Small Press Expo är festivalens pulserande hjärta. Över 100 utställare (förlag, serieskapare, fanzinproducenter, föreningar, skolor och butiker) samlas över gränserna för att visa och sälja sina alster.

Bild: Makan E-Rahmati

Small Press Expo. Bild: Makan E-Rahmati

Varmt välkommen till SIS15!

Mer info inom kort, här samt på officiella webbplatsen på www.serieteket.se
Kompletterande information kan hittas på frifräsarsajten www.seriefestivalen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: