Lämna en kommentar

Miniutställning: Joanna Hellgrens Katitzi 11/3–15/4

I en tid då fördomarna mot romer i Sverige är synligare än på länge, väljer förlaget Natur & Kultur att återutge Katarina Taikons klassiska ungdomsböcker om Katitzi. I Serietekets tio montrar ställer vi nu ut några av Joanna Hellgrens originalillustrationer till nyutgåvan.

Katarina Taikons delvis självbiografiska barn- och ungdomsböcker om den romska flickan Katitzi gavs ursprungligen ut 1969–82 och skildrar motsättningarna mellan romer och det vita Sverige under tiden för andra världskriget. Antiziganismen är dagligen närvarande i den unga Katitzis liv – familjer avvisas, vänner misshandlas, fördomar luftas och förolämpningar slungas i en retorik som vi väl känner igen från idag. På många sätt är det även en renodlad äventyrsberättelse med en kvinnlig hjältinna.

Joanna Hellgren

Joanna Hellgren

Böckerna blev populära bland de unga (med både en tecknad serie och en tv-serie bland spinofferna) men gav gensvar även i den politiska debatten. Den nya utgåvan har textredigerats av Lawen Mohtadi för att bättre passa dagens läsare, och Joanna Hellgrens fantastiska illustrationer injicerar energi och vitalitet i den redan starka berättelsen.

Joanna Hellgren gick ut från Konstfack 2004. Som serietecknare är hon främst känd för sin prisbelönta serietrilogi Frances och serieromanen Min nattbror, ursprungligen utgivna av franska Édition Cambourakis och därefter översatta till svenska av Galago. Hon har även illustrerat böcker, ställt ut på Arkitekturmuseet och Gävle Konstcentrum, och även tidigare på Serieteket. Under 2015 är hon aktuell som illustratör till samlingsutgåvorna av de återutgivna Katitziböckerna.

Ikväll den 10/3 är det releasefest för nyutgåvan på Bar Brooklyn, Hornstulls Strand.

Joanna Hellgren

Joanna Hellgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: