Lämna en kommentar

Stockholms Seriefestival [på nätet] i maj

Förhoppningsvis har det inte undgått någon att årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival på grund av covid19 har digitaliserats och förvandlats till Stockholms Seriefestival [på nätet].

Den 30–31 maj kan alla serieälskare följa festivalens livestreamade program på Kulturhuset Stadsteaterns webbplats och Facebooksida. Det blir en fullspäckad festivalhelg med både livesända och förinspelade inslag där både svenska och internationella serieskapare medverkar. Programvärdar är Bitte Andersson och Anders Lundgren som samtalar i studion med Nina Hemmingsson (Vad glad du är som får titta på mig), Moa Romanova (Alltid fucka upp), Fabian Göranson, (Pippi på rymmen) Peter Bergting (Vi kommer snart hem igen), Elin Lucassi (Ert blod på mina broddar), Disa Wallander (Becoming horses), Daniel Thollin (Jag minns varje slag), Knut Larsson (Dödens ö) och Matilda Ruta (Flocken). Några av dem tecknar live till musik i studion – helgens improviserande husgitarrist är Viktor Spasov.

(Vi håller naturligtvis avståndet, begränsar antalet medverkande i studion åt gången, och bjuder de medverkande på handsprit.)

I förinspelade inslag får publiken även möta internationella storheter som Simon Hanselmann (Inkörsporten, AUS/USA) i en intervju med Simon Gärdenfors, polska mästertecknaren Grzegorz Rosiński (Thorgal), spanska Paco Roca (Emilio och glömskan) med flera. Tjeckiska multikonstnären ToyBox möter du på ett ”webbinarium”.

Ett detaljprogram kommer i nästa vecka. Information kommer fortlöpande upp här samt på www.kulturhusetstadsteatern.se/seriefestivalen

Festivalens hjärta, seriemarknaden small press expo [spx], blir också digital. Mellan den 15 maj och 15 juni ställer fanzinister, förlag och organisationer ut sina alster på Kulturhuset Stadsteaterns webbplats men även plattformarna Fosfor Fanzinedistro och Facebooksidan Digital Seriefestival har ingått samarbete med festivalen och där hittar du ett flertal av marknadsutställarna.

Samarbetspartner: Digital seriemässa hos Fosfor fanzinedistro. Här hittar du flera av marknadens utställare.

 

Samarbetspartner: Digital Seriefestival på Facebook. Här hittar du också ett flertal av marknadens utställare.

Här hittar du den fullständiga seriemarknaden small press expo på den officiella festivalsidan.

Kringevenemang som exempelvis webbaserade serieworkshops kommer också att arrangeras av olika aktörer före, under och efter festivalen.

Årets festivalbild har tecknats av Moa Romanova, en av de mest omskrivna och rosade representanterna för den nya generationen svenska serieskapare. Hennes egenartade grafiska stil sätter tonen för årets festivalbild och för hela festivalen som i år kommer att röra sig kring ovanliga gränsvärldar. I förgrunden poserar serietecknaren, med vässad penna och vässad attityd.

Seriefestivalen startade 1999 som några få skrangliga fanzinbord och har genomgått många inkarnationer innan den växte till ett internationellt evenemang med tusentals besökare. Formen har utvecklats och omfattningen har varierat, men kärnan finns alltid kvar – kärleken till seriekonsten, ”do it yourself”-andan och gemenskapen med seriecommunityt.

Festivalen arrangeras av Serieteket, en del av Kulturhuset Stadsteatern, med stöd av Kulturrådet. Arrangemanget sker i samarbete med Konstfack, Seriefrämjandet, Fosfor Fanzinedistro, Digital Seriefestival på Facebook, Franska Kulturinstitutet, Polska Institutet och Tjeckiska Centret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: