Lämna en kommentar

SIS20 presenterar årets hedersgäst nr 1: Simon Hanselmann [AUS/USA]

Serieteket presenterar gäster och programpunkter på Stockholms Internationella Seriefestival 2020! Vi börjar med en efterlängtad serietecknare och en av årets hedersgäster – den unike Simon Hanselmann!

Den tjugoandra upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival äger rum den 30–31 maj. För andra gången arrangeras festivalen huvudsakligen på Konstfack, i ett gränsöverskridande samarbete mellan Konstfack och Kulturhuset Stadsteatern! Årets festivalbild, tecknad av Moa Romanova, sätter tonen för hela evenemanget, som kommer att röra sig kring temat ”udda existenser”!

Megg och Mogg av Simon Hanselmann

Vår första hedersgäst bär med sig en veritabel julklappssäck av udda existenser, och därtill depraverad vardag, skabrösa grovkornigheter och svartsynt humor. Simon Hanselmann (född 1981) kommer ursprungligen från Tasmanien men bor numera i Seattle. Hans serieböcker om sitt fiktiva alter ego, den grönhyade häxan Megg och hennes kumpaner – kattpojkvännen Mogg, den förment redige ugglan Uggla och den gränslösa tvåbarnspappan Varulv Jones, får läsaren att förfäras och förföras, skratta och gråta och äcklas. Psykisk ohälsa, drogmissbruk, övergrepp och queert utanförskap är basfödan i serierna, situationer som Hanselmann själv hävdar är självupplevda. Ändå behandlas ämnena aldrig lättvindigt. Och trots det ligger skrattet alltid nära till hands för den som orkar läsa.

Simon Hanselmann har rönt stor internationell uppmärksamhet de senaste åren och hyllats för sina respektlösa historier. Inte minst svenska serietecknarkollegor har uttryckt sin respekt – Liv Strömquist kallar Hanselmann för ”Den bästa samtida alternativserietecknaren. Hjärtskärande, fruktansvärt deprimerande, komplext och komiskt.” (Vi läser nr 1/2020) Henrik Bromander berättar att ”Simon Hanselmann är den serieskapare jag helst läser nu för tiden” och årets festivalaffischkonstnär Moa Romanova sammanfattar det hela väl: ”Ingen får min seriekuk så hård som Hanselmann!”

I Sverige har hans serier bland annat publicerats i Det grymma svärdet och Galago. Serieromanen Livet är en jävla fest gavs ut av Lystring förlag i fjol och lagom till Stockholms Internationella Seriefestival 2020 kommer uppföljaren Inkörsporten från samma förlag.

Megg av Simon Hanselmann

 

I samarbete med Lystring förlag.

Årets festivalbild, tecknad av Moa Romanova

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: