Lämna en kommentar

Lous tecknare på Serieteket 1/10

Den 1/10 kommer den franska serietecknaren Julien Neel till Serieteket för att prata om sin älskade figur Lou! Samtalspartner är den svenska tecknaren Frida Ulvegren. Samtalet riktar sig till alla åldrar, men förs på engelska.

Den tecknade serien Lou! av Julien Neel har blivit en av de mest älskade barn- och ungdomsserierna inte bara i hemlandet Frankrike utan även här i Sverige. I åtta böcker har vi fått följa Lou, hennes mamma och ett rikt galleri av bifigurer. I första boken är Lou tolv år och skriver dagbok om näspetande killar och TV-spelstokiga mammor. I den avslutande boken har hon blivit vuxen och ger sig ut i världen.

Bild: Julien Neel

Böckerna har från första början blivit älskade av såväl barn som tonåringar. I Sverige har serien nått en enorm framgång mycket tack vare att den gick som stående inslag i Kamratposten och har blivit både animerad för TV samt filmad som långfilm.

När? Tisdagen den 1 oktober, kl 18.00–19.00
Var? Serieteket, Kulturbiblioteket (tillfälliga lokaler Under fontänen på Sergels torg)
Fri entré. Bokförsäljning och signering på plats. Samtalet sker på engelska.

Foto: Makan E-Rahmati

Samtalet presenteras av Serieteket i samarbete med Institut Français de Suède och Wibom Books

Omslag: Julien Neel

OM JULIEN NEEL
Julien Neel föddes 1976 i Paris och började tidigt med tecknandet. I början av 00-talet började han teckna ungdomsserien Lou! för den franska serietidningen Tchô vilket ledde till att han fick Prix Jeunesse des 9–12 ans på den internationella seriefestivalen i Angoulême 2005. Därefter har han ägnat sig på heltid åt sitt skapande. Andra serier han har arbetat med inkluderar Chaque Chose och Le Viandier de Polpette. Hela Lou!-serien har sålt i mer än tre miljoner exemplar i hemlandet Frankrike. I Sverige har samtliga åtta böcker i Lou!-serien getts ut på svenska av Wibom Books – sista delen gavs ut i år. Den har även varit ett stående inslag i Kamratposten och en animerad version har gått i SVT:s Barnkanalen. Julien Neel själv gästade Serieteket redan 2012, som hedersgäst på Stockholms Internationella Seriefestival.

OM FRIDA ULVEGREN
Frida Ulvegren är serieskapare född 1984 i Stockholm. Hon bokdebuterade med Fridas resor (2013) där hon berättar självbiografiskt om sin modellkarriär i tonåren. 2016 kom första delen av den diskbänksrealistiska science fiction-serien Jannah – sista året på Jorden, som hon gör tillsammans med Johan Jergner-Ekervik. Del två av serien är på väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: