Lämna en kommentar

SIS19: Mallorcas seriescen, invigning, utställningar och mycket mer!

Serieteket presenterar gäster och programpunkter på Stockholms Internationella Seriefestival 2019! En av årets höjdpunkter är delegationen från Mallorca. Tack vare vårt utbyte med regionens seriefestival Còmic Nostrum och sammanslutningen Clüster de Còmic i Nous Media de Mallorca har vi flera gäster, programpunkter och utställningar med koppling till Mallorca och Balearerna.

UTSTÄLLNING OCH SAMTAL: ”Còmic Nostrum – dagens serieroman på Mallorca”, Stockholms Stadsbibliotek 4 april

Stockholms Stadsbibliotek ställer som ett satellitevenemang till seriefestivalen ut bilder av tjugotre baleariska serieskapare under perioden 4–25 april. Medverkar gör: Gonzalo Aeaneas, Ata, Jaume Balaguer, Pere Banek, Natacha Bustos, Sebastià Cabot, Canizales, Álex Fito, Flavia Gargiulo, Carles God, Linhart, Guillem March, Óscar Martín, Marta Masana, Max, Pau, Pere Joan, Guillermo Sanna, Bartolomé Seguí, Tatúm, Bartolo Torres, Vaquer samt Margalida Vinyes. Torsdagen den 4 april klockan 18.00 är det vernissage då Stadsbibliotekets Patrik Schylström samtalar med Bartolomé Seguí och Flavia Gargiulo.

Läs mer på Stadsbibliotekets webbplats

INVIGNING: Mallorcaserier på Cervantesinstitutet 5 april

Fredag den 5 april klockan 18.00 framträder Bartolomé Seguí, Flavia Gargiulo och Margalida Vinyes på Cervantesinstitutet i Stockholm. Det blir mat, dryck, scensamtal, scenintervjuer och liveteckning till musik. Detta blir fredagens invigning.

Alla är välkomna men antalet platser är begränsat. Läs mer på Cervantesintitutets webbplats.

GÄSTER

Flavia Gargiulo bor på Mallorca där hon tog examen i konsthistoria och studerade illustration på Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears. Hennes karriär har huvudsakligen fokuserat på illustrationer i pressen, för både barn och vuxna, samt reklam. I sina beställningsarbeten har hon utvecklat ett personligt serieberättande, med en varm kärlek till de små detaljerna och det jordnära berättandet i både verklighetsbaserade och mer fantasifulla historier. Bland hennes serie- och bilderböcker kan nämnas Dimonis de Mallorca (2016), Viatge al món de n’Aina (2016) och Boris y las mascotas mutantes (2015). Hon är även en del av det feministiska nätverket, utställningen och kommande antologin El Terror de las nenas (The Terror of the Girls).

  • Medverkar i utställningen Còmic Nostrum på Stadsbiblioteket 4–25 april, inklusive scensamtal på vernissagen 4 april.
  • Medverkar på Cervantesinstitutet 5 april.
  • Medverkar i utställningen El Terror de las nenas samt i scensamtal på Konstfack 6–7 april.

Flavia Gargiulo

Bartolome Seguí föddes 1962 i Palma och inledde sin professionella tecknarkarriär i mitten av 1980-talet, i tidningar och antologier såsom Madriz, El Vibora, Cairo, El Jueves, Nosotros somos los muertos och Esquitx. Seguís debutserieroman A salto de mata publicerades 1986, och sedan dess har han kommit ut med mer än ett dussin serieböcker, samt illustrerat ett flertal barnböcker. På seriefestivalen Saló del Còmic i Barcelona 2009 förärades hans album Les Serpents aveugles (”De blinda ormarna”) priset för bästa album och bästa manus. Seguí har också fått kritikerpriset och det nationella seriepriset från det spanska kulturministeriet. I den hyllade Historias del barrio skildrar han sin egen uppväxt på Mallorca i en övergångsperiod mellan slum och välstånd. Åtskilliga av hans serier är utgivna på franska av Dargaud.

  • Medverkar i utställningen Còmic Nostrum på Stadsbiblioteket 4–25 april, inklusive scensamtal på vernissagen 4 april.
  • Medverkar på Cervantesinstitutet 5 april.
  • Ställer ut bilder samt medverkar i scensamtal på Konstfack 6–7 april.

Seguí

Margalida Vinyes är serietecknare, illustratör och formgivare, som främst har ägnat sig åt grafisk design i många och gränsöverskridande fält, men om även illustrerat en mängd barnböcker (L’avi Sokrates I la Penelope Bruixa, Maria de Coanegra, 10 Mirades en l’Arxiduc m fl), men även ett flertal serier, såsom albumet Cataline, la cuinera de l’pera (Disset Edició, 2015). Sedan 2014 är ho medlem av Clüster de Còmic i Nous Media de Mallorca, och gjorde 2018 de officiella affischbilden till deras festival Còmic Nostrum. Hon är en del av det feministiska nätverket, utställningen och kommande antologin El Terror de las nenas (The Terror of the Girls).

  • Medverkar i utställningen Còmic Nostrum på Stadsbiblioteket 4–25 april.
  • Medverkar på Cervantesinstitutet 5 april.
  • Medverkar i utställningen El Terror de las nenas samt i scensamtal på Konstfack 6–7 april.

Margalida Vinyes

El Terror de las nenas/The Terror of the Girls är namnet på ett nätverk av kvinnliga serietecknare på Mallorca, en utställning och en kommande antologi. Det handlar om kvinnor och deras värld som huvudpersoner. Rädsla, hinder, tabun och trycket från samhällets skönhetsnormer är några av de teman som behandlas. På Konstfack visas 6–7 april ett litet smakprov av originalutställningen av fem av de medverkande – Enriqueta Llorca, Eva Barceló, Flavia Gargiulo, Margalida Vinyes, Nívola Uyá. Flavia Gargiulo och Margalida Vinyes medverkar även i ett scensamtal tillsammans med representanter från det svenska feministiska nätverket Dotterbolaget.

 

Presenteras i samarbete med Cómic Nostrum/Mallorca och Instituto Cervantes, samt Stockholms Stadsbibliotek

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: