Lämna en kommentar

SIS19 gästpresentation: Reinhard Kleist [GER]

Serieteket presenterar gäster och programpunkter på Stockholms Internationella Seriefestival 2019! Ett av satellitevenemang äger rum redan tisdagen den 2 april! Välkommen tillbaka till Stockholm, Reinhard Kleist!

Bild: Reinhard Kleist

Reinhard Kleist (född 1970 i Tyskland) räknas som en av Tysklands viktigaste serieskapare och fick sitt internationella genombrott med serieboken Cash – I See a Darkness om countrysångaren Johnny Cashs turbulenta liv. Seriealbumet från 2006 översattes till 14 språk. 2012 var han en av gästerna på Stockholms Internationella Seriefestival.

År 2017 följde Kleist upp succén med sitt andra musikbiografiska verk, Nick Cave – Mercy On Me, som återberättar och tolkar flera låtar av den brittiska musikern Nick Cave i serieform. Textrader visualiseras i dynamiska och knivskarpa svarta tuschteckningar, och Nick Caves livshistoria varvas med hans kraftfulla låttexter, vilket skapar ett alldeles eget allkonstverk i bokform.

Den 2 april klockan 17.00 bjuder Bibliotek Film & Musik in till en liveteckningskonsert med Reinhard Kleist Under fontänen på Sergels Torg.

Fri entré!

Under liveteckningskonserten kommer en jazzkvartett med musiker från Kungliga Musikhögskolan (KMH) att spela fria tolkningar av Nick Cave-låtar till Kleists bilder. En bild blir en låt, en låt blir en bild, och publiken får uppleva skapandet av ett slags tecknad musikvideo.

Idén med att låta serietecknare teckna live till musik har varit ett populärt inslag på seriefestivaler i Frankrike i många år innan idén började sprida sig till andra länder (bland annat våra egna evenemang Tecknade Toner). Reinhard Kleist har turnerat världen över med sina liveteckningskonserter och kommer exklusivt till Sverige för detta tillfälle.

Kvällen inleds med en kort intervju på tyska om Nick Cave – Mercy On Me och Kleist kommer även att signera boken på Kulturbiblioteket efter evenemanget. Nick Cave – Mercy On Me kommer att finnas till försäljning på engelska och tyska.

Reinhard Kleist – Tuschteckningar

Karin Wilhelmsson – Sång
Mikael Wilhelmsson – Piano
Johan Tengholm – Bas
Magnus Jonasson – Trummor

Officiell webbplats

Evenemanget är ett samarbete mellan Kulturbiblioteket, Stockholms Internationella Seriefestival [SIS19], Kungliga Musikhögskolan och Goethe Institut Schweden.

Arrangör: Johannes Mayer

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: