Lämna en kommentar

Flyttfest med Moa Romanova 18/11

Nu är det sista veckan Serieteket som har öppet för i år! På grund av underhållsarbete i hela Kulturhuset Stadsteatern flyttar vi ut. Men förtvivla icke; den 7 januari öppnar Serieteket, Kulturbiblioteket och Lava åter i tillfälliga lokaler Under Fontänen på Sergels Torg.

En rejäl flyttfest ska vi ha på söndag! Seriegäst blir ingen mindre än Moa Romanova som pratar om sin debutserieroman Alltid fucka upp med Bitte Andersson. Övrigt skoj inkluderar Vasas flora och fauna samt Fredrik Strage. Och alla böcker går att låna på långlån fram till slutet av januari.

Fri entré, förstås! Välkommen!

Moa Romanova (foto: Kristian Bengtsson), Mattias Björkas (Vasas flora och fauna) & Fredrik Strage (foto: Pär Olsson).

Kl. 14:00–14:45
Vasas flora och fauna på tyska (samtal)
Det finlandssvenska bandet Vasas flora och fauna ger ut ett album på tyska den 23 november. Skivan, som fått namnet Strandgut, innehåller översatta låtar från bandets debutalbum Släkt med Lotta Svärd och uppföljaren Veneziansk afton. Översättningarna på Strandgut är gjorda av Jonathan del Pozo Rieger och Emely Majrell.

Kulturbiblioteket bjuder in till ett samtal kring översättningen av Vasas flora och faunas låtar från finlandssvenska till tyska. Textproffset Yrsa Winbergh intervjuar översättarna på scen om hur processen gick till samt om utmaningarna med att översätta från en regional dialekt till ett världsspråk. Även Mattias Björkas från Vasas flora och fauna kommer att vara på plats för att svara på frågor om projektet, som bandet tidigare beskrev så här:

”För några decennier sedan var det i Europa fullständigt naturligt att översätta låtar till olika språk, men på grund av engelskans spridning har den här företeelsen närmast dött ut. Vi vill återuppväcka en gammal praxis, och samtidigt få ett facit på vad som händer med låtarna när vi byter till ett närliggande men ändå främmande språk.”

– – –

Kl. 15:00–15:45
Moa Romanova i samtal med Bitte Andersson 

Konstnären och serieskaparen Moa Romanova studerar andra året på Serieskolan i Malmö och har synts i bland annat Dagens Nyheter, Vice, Bang och Galago. Hennes debutbok, serieromanen Alltid fucka upp, gavs nyligen ut av Kartago Förlag och har redan mottagit en mängd hyllningar.

Handlingen i Alltid fucka upp kretsar kring Moa själv. Hon har blivit utkastad av sin kille, är sjukskriven, bor med papperslösa gubbar ovanpå ett gammalt fryshus i Göteborg och har panikångest framkallad av att ha rökt spice. Hon söker räddning, vill hitta Händelsen, den som ska förändra hennes liv. Hon pendlar mellan att dagar i sträck ligga sömnlös och passiv, för att i nästa stund maniskt söka känslokickar som hon hoppas ska få liv i henne igen. Utöver detta handskas hon med sjukvården, med kompisar som plötsligt är främlingar och en känd medieman som vill hjälpa henne i hennes konstnärskarriär.

Samtalspartnern Bitte Andersson är allkonstnär och serieskapare och har bland annat tecknat serieromanen I slutet av regnbågen.
Bokförsäljning och signering på plats!
I samarbete med Kartago Förlag.

Alltid fucka upp av Moa Romanova

– – –

Kl. 16:00–16:30
Fredrik Strage
Han har kallats den svenska rockjournalistikens prince of darkness. Hans skärpa har jämförts med Hattori Hanzo-svärdet i Kill Bill. 242 är en samling med Fredrik Strages bästa fredagskrönikor ur Dagens Nyheter. På Kulturbiblioteket berättar Fredrik Strage själv om och ur boken. Innehåller bland annat luftgitarrister, ninjor, nazireggae, italodisco, bodysynthare, moshpits, kristdemokrater, Oreo Cookies, vinylfetischism, twerking, gangsterrap, zombieromantik, Depeche Mode, Lana Del Rey och enhörningar.
Efter programmet finns det möjlighet till att köpa boken och att få den signerad av Fredrik Strage.

– – –

Med början i januari 2019 kommer Kulturhuset Stadsteatern att genomgå en genomgripande renovering. Under byggtiden på 18 månader flyttar därför våra bibliotek till andra platser. Kulturbiblioteket och Lava stänger den 18 november 2018, men den 7 januari 2019 öppnar vi igen Under Fontänen i nya temporära lokaler på Sergels Torg.
TioTretton stänger den 18 november 2018, men flyttar in på Plattan där vi öppnar den 7 januari 2019. Rum för Barn stänger den 5 november 2018, men den 7 januari 2019 öppnar vi på Plattan, men i ett annat och mindre format, nämligen Lånelabyrinten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: