Lämna en kommentar

Unghunden till Cecilia Torudd på Serieteket 28/10

Det blir den levande legenden Cecilia Torudd som föräras årets Unghundenpris från Seriefrämjandet. Se prisutdelningen på Kulturbiblioteket/Serieteket söndagen den 28 oktober!

Seriefrämjandets Unghundenplakett för främjandet av barn- och ungdomsserier i Sverige tilldelas i år Cecilia Torudd och delas ut i Kulturbiblioteket/Serieteket den 28 oktober klockan 15. Efter själva prisutdelningen kommer Kristina Mejhammar att ha ett scensamtal med Torudd. Som avslutning berättar Seriefrämjandets Lisa Medin och Stef Gaines om framtiden för föreningens Urhunden- och Unghundenplaketter.

TID: Söndag 28 oktober kl. 15.00–15.40
PLATS: Kulturbiblioteket, Kulturhuset Stadsteatern våning 2
Fri entré

Foto: Christine OIsson

Om Cecilia Torudd

Cecilia Torudd är född 1942 i Lund och utbildad vid Konstfack. Efter teckningslärarexamen arbetade hon som bildlärare. Tillsammans med  barnen i en småländsk skola skapade hon sina första serier, om den 11-årige pojken Arne. På 1970-talet blev hon känd som illustratör i Kamratposten, där hon bland annat skapade maskoten Karl Putte och serien Familjeliv. Ett större genombrott innebar Ensamma Mamman som började som ett gästspel i Dagens Nyheter 1985, och därefter var ett fast inslag i tidningen 1987–1988.

Cecilia Torudd har också gjort åtskilliga serier som publicerats i antologier och andra sammanhang. Förlaget Semics fem inbundna böcker Torudds samlade mästerverk (från 2008–2009) omfattar de flesta av Torudds serier samt kortare texter där hon själv berättar om sitt liv och arbete. Hon har också skrivit och illustrerat ett stort antal egna böcker, främst för barn och unga men även för vuxna, samt arbetat med scenisk produktion.

I samarbete med Seriefrämjandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: