Lämna en kommentar

SIS18 Gästpresentation: Fumiyo Kouno [JAP]

Serieteket presenterar gäster och programpunkter på Stockholms Internationella Seriefestival 2018!  

Ett av årets festivalteman är Japan, japanska serier och dess influenser på västerländska serier. Och årets hedersgäst är Fumiyo Kouno. Kouno föddes i Hiroshima 1968 och debuterade efter flera år som tecknarassistent med den egna mangan Machikado hanadayori 1995. Genombrottet kom 2004 med Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms (Yūnagi no Machi, Sakura no Kun), en svit sammanhängande berättelser som kretsar kring efterdyningarna och följderna av Hiroshimabomben 1945. Med uppföljaren In This Corner of the World (Kono Sekai no Katasumi ni) fortsatte hon att fokusera på vanliga kvinnors vardagliga liv i förhållande till Andra världskrigets hemskheter. Mangan blev både en läsar- och kritikersuccé, och stod förlaga till en likaledes rosad animerad långfilm 2016. Båda dessa mangaberättelser gick som följetonger i det japanska seinen-magasinet Manga Action.

Kounos manga blir i Japan läst över köns- och generationsgränserna, en ovanlighet på den japanska seriemarknaden, något som kan förklaras med hennes fokus på vardagsliv och det icke-auktoritära  sättet att lära ut historiska fakta via berättelsen. Detta fortsätter hon med i sitt nuvarande serieprojekt, en biografisk manga om den österrikiska kärnfysikern Lise Meitner (1878–1968).

Fumiyo Kouno kommer att framträda på Stockholms Internationella Seriefestival lördagen den 5 maj. Men redan hon innan anländer till Sverige kommer hennes serier att nagelfaras av Professor Jaqueline Berndt som en del av Stockholms Stadsbiblioteks kulturella programserie ”150 Years of Swedish-Japanese Relations” – onsdagen 2/5 på Stadsbiblioteket.

 

Tack till Jaqueline Berndt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: