Lämna en kommentar

Årets seriefestivalbild är här!

Den tjugonde upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival [SIS18] går av stapeln 5–6 maj (diverse satellit- och förarrangemang tillkommer). Huvudarena är Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Arrangör: Serieteket med vänner. Teman: Japanska serier och japanska influenser! Polen 100 år! Tjeckien 100 år! Akademiskt om serier! Aktuellt i Sverige!

SIS18 bjuder på seriemarknad (small press expo/[spx]), scensamtal, seminarier, utställningar, filmvisningar och workshops i Kulturhuset Stadsteatern. Med gästande serieskapare från flera världsdelar. För fjärde året i rad anordnas samtidigt syskonfestivalen Unga Seriefestivalen med ett program som riktar sig till barn och unga.

Idag offentliggör vi årets officiella festivalbild, tecknad av Åsa Ekström:

Den starkaste symbolen för bandet Sverige-Japan är för mig Kungsträdgårdens körsbärsblommor. Dom symboliserar även Stockholm och festivalen för mig då det är säsongen dom blommar, så det blev bildens centrala tema. Vidare är ett av mina favoritelement i manga är dom ofta förekommande könsöverskridande karaktärerna, så figuren jag ritade är androgyn, men samtidigt ”Kawaii”. Mycket pasteller och sockerchock!

Åsa Ekström debuterade med den självbiografiska serien Tokyo by Night i tidningen Manga Mania 2004 och blev känd som som Sveriges första professionella mangatecknare. Sedan dess har det gått att se Åsas bilder på svenska frimärken, på tyg från IKEA, i utställningar på museum, i tidningen Buster samt i mängder av barnböcker, bland annat Namnsdagsflickan med seriesidor. 2009 kom hon ut med det Sayonara September (utgiven i tre delar av Kartago Förlag) som är ett relationsdrama inspirerat av hennes år på Serieskolan i Malmö. Åsa har även 2007 arbetat på en japansk mangastudio som assistent där hon bland annat scannade sidor och lade raster. Hennes stora genombrott kom med Hokuou joshi Åsa ga mitsuketa Nihon no Fushigi, eller ”Nordiska tjejen Åsa upptäcker Japans mysterier”. Serien lades upp på Åsas blogg och var ett tag en av de mest lästa bloggarna i Japan, därefter en enorm succé i bokform med flera hundra tusen sålda böcker. Åsas serier har ofta starka kvinnliga huvudpersoner, en underliggande sinnlig stämning, feministiska budskap och har ofta något drömskt över sig med det förflutna som spökar.År 2014 blev hon tilldelad seriefrämjandets Unghunden-pris för främjande av barnserier.

Tidigare festivalkonstnärer inkluderar bland andra Joakim Pirinen, Kim W. Andersson, Lina Neidestam, Nina Hemmingsson, Loka Kanarp, David Liljemark och Diana Jakobsson.

Åsa Ekström är en av gästerna på SIS18, influgen från Japan.

Mer information om festivalen kommer fortlöpande här på Serieteketbloggen och på den officiella festivalsidan på www.serieteket.se

Ola Hellsten & Tomas Antila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: