Lämna en kommentar

Rapport: Serietekets utsände i Angoulême

I förrförra veckan arrangerades den Internationella Seriefestivalen i franska Angoulême, troligen västvärldens största och främsta seriearrangemang. Serietekets personal fanns inte på plats i år, men vår goda vän Katja Sarajeva står för årets festivalrapport. Tack, Katja!

Angoulême – inte bara för de mest inbitna och belästa

Angoulême är en av världens största och äldsta seriefestivaler. Den går av stapeln sista helgen i januari, varje år. 2018 hölls festivalen för 45:e gången. Festivalen tar i stort sett över hela staden och lockar bortåt 200 000250 000 besökare (beroende på vilka källor man kollar). Festivalen har utställningar, stånd från förlag och second hand butiker, signeringar, författarsamtal, filmvisningar, live-teckning och givetvis konserter där serieskapare och musiker samsas om scenen. Det är en enorm fördel att kunna franska, men det är absolut inte en förutsättning.

Tälten

Det finns totalt sex tält, ett för de största franska förlagen, ett för de mindre förlagen och besökare från andra länder t ex Sverige Norge och Finland men även t ex Chile), ett mangatält där förlag och serietecknare, tecknarmaterial och utrustning samsas med liveteckning och andra event. Det finns ett tält med seriehandlare, och även butiker som har statyer och andra småsaker samt till sist ett tält som är vigt till rättigheter osv och är reserverat för folk från industrin. Det sjätte tältet är sponsrat av tågbolaget och riktat särskilt mot ungdomar och författarsamtal.

Böckerna och författarna

Den främsta anledningen/motiveringen till varför jag har återvänt år efter år är (förutom helhetsupplevelsen) självklart serier. Mängden serier som ges ut i Frankrike är inget annat än överväldigande. Det som festivalen ger är å ena sidan att jag genom nomineringar och priser kan bilda mig en uppfattning om det som ”anses vara bäst just nu” alltså lite som andra litteraturpriser. Samtidigt har alla förlag (stora som små) plockat med sig det senaste, bästa och det de är mest stolta över. Man kan promenera genom de enorma tälten och få en överblick över den spännvidd av teman och estetiker som finns. Jag hittar alltid något nytt och överraskande. Jag har hittat ett antal förlag och serietecknare som jag tittar efter. Det är bra att veta vad man tycker om, så vet man var man ska fokusera sin uppmärksamhet.

Många serietecknare finns dessutom på plats för att signera böcker och rita s.k. dédicaces en bild på något av de första uppslagen. Varje förlag/stånd har ett schema och de hugade kan tillbringa alltifrån några minuter till bortåt några timmar i kö för att få en unik bild och en liten pratstund med en favoritförfattare. Jag har noterat dédicace-jägare som kommer med en liten rullväska där de samlar sitt byte.

Utställningarna

Att i någon mån behärska franska är ett stort plus men inget absolut måste. Förutom att man kan hitta serier som inte har några ord (även om man får leta) eller böcker på engelska, så kan man besöka de olika utställningarna som nästan helt uteslutande har väldigt hög kvalitet. Festivalen har ofta uppåt sex sju olika stora utställningar som man kan gå på. I år var det en magnifik utställning om Osamu Tezuka som stal mitt hjärta. Man fick se en stor mängd original från hela hans karriär och kunde följa hur hans teknik och intresse för olika ämnen förändrats över hans nästan 50 år långa karriär. I utställningen fanns en planritning över Astro Boy där UV-ljus avslöjade intrikata detaljer i designen som besökare kunde inspektera med hjälp av små uv-ficklampor. Det är inte alltid som utställningarna faller en i smaken men man har alltid sett och lärt sig något nytt.

Hur gör man?

Om man nu vill ta sig till Angoulême, hur gör man?

  • Det svåraste är att hitta boende, så börja redan i januari. Hotellen i staden är nästan kroniskt fullbokade men det går att hitta ett rum inom promenad- eller bussavstånd om man är lite på och kollar olika hotellsidor regelbundet. Kolla även på AirBnB eftersom många hyr ut rum under festivalen.
  • Festivalen har en gratisbuss som gör en loop runt staden för att folk enkelt ska kunna ta sig mellan de olika noderna. De vanliga lokalbussarna har en festivalbiljett som kostar 1 eller 2 euro om dagen.
  • Angoulême ligger ca 2 h med snabbtåg sydväst om Paris och det finns en förbindelse direkt från flygplatsen.
  • Festivalen pågår torsdag till och med söndag, de första två dagarna är det glesast med besökare och den folktätaste dagen är helt klart lördag. Man kan planera sitt besök utefter det, särskilt om man inte stannar alla fyra dagarna.
  • Se till att ha bra skor och planera din lunch, när det är mycket folk kan det vara svårt att få bord på restaurang (särskilt om man är fler än två) men det finns många kiosker med goda baguetter och crêpes.

Katja Sarajeva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: