Lämna en kommentar

Riad Sattouf på Internationell Författarscen 17/10

Riad Sattouf, skapare av serien Framtidens arab, framträder om en vecka på Internationell Författarscen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Missa inte chansen att se och höra en av Frankrikes mest intressanta serieskapare!

NÄR? 17 oktober 2017 19:30
VAR? Hörsalen våning 3, Kulturhuset Stadsteatern våning 3
INTRÄDE: 100 kr (Stud. från 26 år:80 kr, pensionär:80 kr, ung under 26 år:80 kr). 

BILJETTER finns att köpa här

Riad Sattouf samtalar på engelska med Andreas Norman.

Den arabiska våren, revolutionen i Libyen och inbördeskriget i Syrien. Som en reaktion på de senaste årens dramatiska händelseutveckling i Mellanöstern beslöt sig den franske serieskaparen och filmregissören Riad Sattouf för några år sedan för att i serieform berätta om sin uppväxt i arabvärlden. Resultatet blev Framtidens arab: En barndom i Mellanöstern, historien om en pojke och hans familjs liv i Khadaffis Libyen och al-Assads Syrien under tidigt 1980-tal.

Framtidens arab är en fascinerande, självbiografisk serieroman, samtidigt både otäck och rolig. Som tecknad biografi har den jämförts med såväl Marjane Satrapis Persepolis som Art Spiegelmans Maus. Den oförställda skildringen av ett nyligen förflutet Mellanöstern, hela tiden berättad ur barnet Riads perspektiv, ger en övertygande bakgrund till dagens konfliktfyllda och tragiska verklighet. Den svenska utgåvan av Framtidens arab del 3 släpps i september 2017 av Cobolt Förlag.

Foto: Olivier Marty

Framtidens arab har blivit både en kritikersuccé och en bestseller i Frankrike, där den samlade upplagan för de första tre delarna har passerat en miljon sålda ex. Den har också blivit en av de senaste årens mest översatta franska böcker, hittills utgiven i ett tjugotal länder och har också belönats med flera litterära priser, både i Frankrike och internationellt.

Riad Sattouf är en fransk serieskapare och filmregissör, född 1978 i Paris och uppväxt i Libyen och Syrien. Till hans mest kända serier hör Pascal Brutal (för Fluide Glacial) och La Vie secrète des jeunes (för Charlie Hebdo). Med Framtidens arab fick han under 2015 sitt stora internationella genombrott, då den första delen av hans tecknade självbiografi blev en av fjolårets mest översatta franskspråkiga böcker.

Andreas Norman är författare och fd diplomat, och har bl.a. arbetat med terrorismbekämpning och med svensk utrikespolitik gentemot MENA-regionen under den s.k. arabiska våren.  Hans senaste två böcker är romanen En rasande eld och den skakande skildringen av tsunamikatastrofen 2004, 9,3 på Richterskalan. I augusti utkommer hans nästa roman De otrogna.

Internationell Författarscen i samarbete med Cobolt Förlag och Serieteket. ”Framtidens arab: En barndom i Mellanöstern” är översatt av Björn Wahlberg.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: