Lämna en kommentar

SIS17 gästpresentation: Gipi (ITA)

Gianni Pacinotti, mer känd under pseudonymen Gipi, är en italiensk serieskapare, illustratör och filmskapare. Han står bakom seriealbumen Notes for a War StoryGarage Band och The Innocents. Han föddes i Pisa 1963 och började sin karriär som illustratör i reklam- och publiceringsbranchen.
Han är även grundare till filmstudion Santa Maria Video och genom denna filmstudioo skapar han såväl spelfilm som animerad film. Hans regidebut är spelfilmen The Last Man on Earth (2011)

Gipi har blivit flerfaldigt prisad för sina serier och hans verk har publicerats på såväl italienska, engelska, franska och tyska. Bland annat har han mottagit Prix René Goscinny, Max-un-Moritz-Preis och Fauve d’Or i Angoulême.
I serieboken Notes for a War Story, som följer tre unga män i ett krigsdrabbat europeiskt land är , i de olika översättningarna av berättelsen, namn på städerna ändrade beroende på land (franska städer i den franska översättningen med mera) och det finns en tanke bakom detta. Gipi själv har menat att han vill få fram känslan av att krig är något som händer långt bort från läsaren, i ett annat land långt borta. Han ville få läsaren att reflektera kring möjligheten att ett krig skulle bryta ut i hens land.

I vår har han äntligen utkommit i svensk översättning på Nubeculis förlag med serieboken enhistoria. enhistoria är egentligen två berättelser i en.  Den ena handlar om Silvano Landi, en äldre man vars liv faller i spillror och den andra berättelsen handlar om Silvanos förfader som deltog i första världskriget. I stort sett handlar de båda berättelserna om människans förmåga att ta sig igenom sorg och förödelse. Att ändå ständigt fortsätta framåt trots att livet slås i bitar.

06_Gipi

ur Gipis enhistoria

Under Stockholms Internationella Seriefestival medverkar Gipi i ett scensamtal där han berättar om sitt serie- och filmskapande. Gipis medverkan sker i samarbete med Italienska Kulturinstitutet.

Läs och se mer om Gipi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: