Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips och GOD JUL!

Varje dag till och med julafton presenterar vi nya lästips ur det gångna årets serieskörd! Sista luckan bjuder på två starka böcker av två väldigt olika serieskapare som har betytt något alldeles särskilt för Serieteket i år. 

2016 har varit ett bra serieår på så många vis, både inom Sverige och internationellt. Våra 23 tidigare luckor vittnar om hög kvalitet och stor spännvidd i genrer, stilar och ämnen. Givetvis finns inte möjlighet att nämna alla serier man tyckt om under året – hade jag haft ett oändligt antal kalenderluckor till mitt förfogande hade jag definitivt gjort rekommendationer för svenska serier som Daria Bogdanskas Wage Slaves, Emil Maxéns Stor-Jobal från Krokjala och Amalia Alvarez’ Fem historier om prostituerande. Bland översatta titlar hade jag gärna rekommenderat Fanny Britts Jane, räven och jag, och bland icke-svenskpublicerade serier hade jag dragit en lans för superhjältinnan Ms Marvel skriven av G. Willow Wilson. Många nämnda, ännu fler glömda.

Två svenska serieskapare och deras verk kan jag emellertid inte undgå att nämna med tanke på deras betydelse för Serieteket under året. Så här kommer en sista ”double bill” på självaste julafton.

astrid

Kim W. Andersson överträffade sig själv (och tidigare verk som Love Hurts och Alena) med sitt feministiska och actionspäckade rymdepos Astrid: Vulkanmånens hemlighet, utgiven både i USA (av Dark Horse Comics) och Sverige (av Apart Förlag) under hösten. Astrid prydde även affischen till Stockholms Internationella Seriefestival 2016, som Kim W. gästade under temat ”realism och science fiction”. Början på ett internationellt genombrott för en av Sveriges främsta äventyrsserieskapare?

kimw_sarabe

Kim W. Andersson intervjuad Av Sara Bergmark Elfgren på SIS16. Bild: Makan E-Rahmati

sis16

Astrid på affischbilden till Stockholms Internationella Seriefestival 2016.

Joakim Pirinen var aktuell med inte mindre än två böcker under 2016 – Född ur ett svart ägg (Bonnier Pocket) och Att misslyckas som människa (Kartago Förlag), och framför allt den sistnämnda vill jag framhålla som en av årets bästa böcker alla kategorier. Att misslyckas som människa är en tjock samling skämtteckningar och enrutingar som bjuder på en vindlande resa genom absurdism och surrealism varvat med tramsvitsar och palindromer, svartsynt satir och vulgär underlivshumor. Mycket känns simpelt, en del obegripligt, allt kompromisslöst. Ända sedan genombrottet med Socker-Conny 1985 har det varit alltför lätt att ta Pirinen för given. Den här boken är ett tydligt bevis på vilken imponerande konstnärlig utveckling som fortfarande pågår. Grafiskt har Pirinen aldrig känts tyngre än nu– många dim ensioner bortom större delen av Seriesverige.

pirinen

Joakim Pirinen gjorde en bejublad liveteckningsföreställning till Lotte Ankers och Raymond Strids improviserade musik på Serietekets 20-årsjubileum den 18 november i år. Och även nästa år kommer han att synas i Serieteketrelaterade sammanhang. Stay tuned!

pirinensis

Joakim Pirinen på tidigare upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival. Bild: Makan E-Rahmati

Med detta inlägg, kära vänner, vill vi önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år. Om ombyggnaden fortgår enligt planerna kommer vi att öppna Serieteket i mars igen. Vill du läsa böckerna vi har tipsat om men inte vänta så länge? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om de finns på biblioteket.se

Ola Hellsten

samt

Elisabet Andersson
Linda Gustafsson
Elin Jansson
Anders Lundgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: