Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 23

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! Dan före dopparedan bjuder på en finstämd självbiografisk berättelse från Korea och Belgien. 

På 1980-talet var Epix Förlag flaggskeppet för svensk vuxenserieutgivning. Idag är utgivningen mer småskalig och mindre synlig, men fortfarande intressant, angelägen och kvalitetsinriktad. Här ges serier ut som få andra svenska serieförlag skulle satsa på.

Jun Jungs Hudfärg: Honung (del 1) gavs visserligen ut på svenska redan 2015, men kom så sent på året att den får räknas till det gångna årets läsning. Boken är självbiografisk och handlar om en ung pojke på fem år från Korea (upphovsmannen själv) som blir adopterad av en familj i Belgien. Man får följa Jung från unga år upp till tonåren med allt vad det innebär.

jung

Ur förlagets egen resumé: ”Jun Jung-sik irrade runt för sig själv på gatorna i Seoul när en polis tog honom i handen och förde honom till Holt, ett amerikanskt barnhem. Det var 1970 och han var fem år. Ett par foton och en rapport från barnhemmet – det är den tråd han har att hänga upp sina minnen på. Men det är många frågor som gnager i honom som koreanskt adoptivbarn i Europa.

2007: Jung bestämmer sig för att ta tag i sina minnen och sina fantasier om sin barndom för att försöka få större reda i den ovisshet som plågar honom. I denna intima bok berättar han om hur han överlevde i Korea och hur han togs emot av sin nya familj i Belgien. Det var inte alltid lätt att vara adopterad. Men detta är hans historia, den som han vuxit upp med. Bland gapskratt, bråk, vardag, pojkstreck och frågor utan svar.”

Förutom att vara en stark personlig berättelse om ett människoöde berättar Hudfärg: Honung även om tillvaron som utlandsadopterad (därmed något av en belgisk pendang till Lisa Wool-Rim Sjöbloms Palimpsest, vilken presenteras i lucka 21). Parallellt lär den också ut mycket om Koreas historia. Fantastiskt tecknad.

Detta är första delen av tre. Del två och tre var planerade till våren och sommaren 2016, men har ännu inte kommit ut. Vi hoppas att det sker under 2017.

Elisabet Andersson

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böcker vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om de finns på biblioteket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: