Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 22

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! I lucka tjugotvå tipsar vi om en superhjälteserie som tar sig an föräldraskap, uppväxt och identitet. Samt lite bondage.
WWE1.jpg

Ständigt dessa omstarter! Som superhjälteläsare får man vara beredd på att ens favoritfigurer stöps om med jämna mellanrum. I bästa fall hålls det fast vid tillräckligt av ursprungshistorien för att man ska känna igen sig. Men det är långtifrån garanterat då jakten på nya läsare fått förlagen att kasta ut rätt många barn med badvattnet genom åren. Diana från Amazonernas ö Themyscira, även känd som Wonder Woman, har enbart under 2016 fått sin bakgrund återberättad i minst fyra olika varianter. Jag har inte läst alla. Förhandslöften om att Grant Morrison skulle hämta inspiration från William Moulton Marston, mannen som skapade figuren, fick mig att välja Wonder Woman Earth One. Boken är del av en satsning där hjältar som Batman, Superman och Teen Titans fått nya ursprungshistorier i serieromanform. Förväntningarna infriades med råge då Morrison inte bara spelar hårt på de feministiska strängarna som den gamle psykologen och serieförfattaren gillade utan också  får med åtskilliga av de mer eller mindre tidigare förtäckta bondage och s/m-inslag det strösslades med i de serierna. Hur de kunde passera nästan obemärkt på 40-talet känns smått otroligt för en läsare av idag.
wwe1ii

Morrison nöjer sig i vanlig ordning inte med att bara putsa lite på vad som kommit före utan gör en del mer eller mindre radikala ändringar i persongalleriet och seriens stämning. Themyscira och sättet Amazonerna ser på sig själva och den värld som finns bortom deras perfekta stränder problematiseras och skildras inte lika rosenrött som hos Marston. Vilket gör huvudpersonens modersuppror och strävan att få se världen utanför lättare att förstå. Som synes i Yannick Paquettes fina illustration ovan så är Steve Trevor, som Diana vill ska få uppleva ”kärleksfull underkastelse”, numer afroamerikan. Han har rätt mycket skinn på näsan och är inte den rågblonda och lätt tafatta figur vi sett tidigare. Låt oss säga att hans reaktion när bondageattiraljerna åker fram är rätt obetalbar. Enda förändringen man gjort av det kroppspositiva porträttet av Wonder Womans andra kompis (som gör en segergest i cockpit på Dianas ofta osynliga flygplan ovan) är dock namnet. Etta har blivit Beth Candy.

Sammantaget blir detta en rolig ingång till Wonder Womans värld där alla former av maktfullkomlighet, såväl patriarkal som matriarkal, ifrågasätts. Ser fram emot den planerade fortsättningen.

Anders Lundgren

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böcker vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om de finns på biblioteket.se

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: