1 kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 21

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! I lucka tjugoett tipsar vi om två självbiografiska serier som med olika ingång tar sig an föräldraskap, uppväxt och identitet.

palimpsest-omslag

En av mina favoriter från det gångna året är serietecknaren och illustratören Lisa Wool-Rim Sjöbloms debutbok Palimpsest. Den avhandlar ur ett kritiskt perspektiv internationell adoption utifrån Lisas egna upplevelser. Med en alldeles unik tecknarstil skildrar hon sökandet (med många hinder) efter sitt ursprung och en granskning av den process som ledde fram till att hon adopterades från Korea till en familj i Sverige.

palimpsest-tillagnas

ur Palimpsest

Undringarna och känslan av att något är fel och saknas finns redan i tidig ålder, men blir bara mer påtaglig och viktig när Lisa själv blir förälder. I Palimpsest lyfts barnets rättigheter till sin identitet och bakgrund, snarare än adoptivföräldrarnas perspektiv som ofta är mest synligt i diskussioner om adoption. Boken ger en bild av hur ekonomiska intressen och lögner kan göra personer ”adoptivbara” och avgöra vilka mänskliga relationer som blir de närmaste i ett barns liv.

haller-tiden-grennvall

Åsa Grennvall släppte i november Jag håller tiden, en serieroman som närmar sig relationen mellan förälder och barn. Här är Åsa både det vuxna barnet som vill släppa taget och gå vidare, och samtidigt mamma med egna barn. I den familj hon nu är en del av är närheten och kärleken självklar. Jag håller tiden är lika delar såväl en mörk berättelse som en kärleksfull skildring av att ha hittat sin plats, och att varken vilja se tillbaka eller skynda på.

Elin Jansson

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böcker vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om de finns på biblioteket.se

En kommentar på “Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 21

  1. […] som utlandsadopterad (därmed något av en belgisk pendang till Lisa Wool-Rim Sjöbloms Palimpsest, vilken presenteras i lucka 21). Parallellt lär den också ut mycket om Koreas historia. Fantastiskt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: