Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 18

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! Bakom lucka arton finns en svensk serieroman från årets pristagare av Urhunden.

anneli-furmark-en-sol-bland-doda-klot

I Anneli Furmarks En sol bland döda klot möter vi Barbro som beger sig på en resa i spåren efter karaktären Alberte Selmer i favoritromanen Alberte och Jakob av Cora Sandel. Berättelsen växlar mellan Barbros tillvaro på resande fot och utdrag ur Sandels roman, alltihop vackert skildrat i Furmarks stämningsfulla och lätt melankoliska teckningar. Resan mot Norge, och tillvaron i Tromsö, berättas utifrån ensamheten och den inre världen hos både Barbro och Alberte. Och samtidigt som det inre (och tillflykten till litteraturen) utgör den plats där deras tillvaro blir mest begriplig försöker de båda nå fram till människorna de har omkring sig. I bakgrunden rör sig mellankrigstid och oro för nutida rasistiska strömningar.

Anneli Furmark tilldelades 2016 års Urhunden för serieboken Den röda vintern (2015), och hon har tidigare mottagit priset för Amatörernas afton (2005) och Jamen förlåt då (2008). Furmark har varit verksam serietecknare och bildkonstnär i tjugo år, medverkat i serietidningar och släppt ett flertal serieböcker sedan debuten 2002. En sol bland döda klot är hennes senaste serieroman och julkalenderns tips på fjärde advent!

Elin Jansson

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böcker vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om de finns på biblioteket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: