Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 16

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! Bakom dagens lucka gömmer sig en vansinnigt rolig barnserie för alla åldrar.

raven

”Tecknade serier är inte bara till för barn längre” hör man inte sällan från förståsigpåare. Det stämmer, förstås. Har alltid varit sant. Och stämmer kanske nu mer än någonsin. Idag är väl frågan snarare om serier överhuvudtaget är till för barn? Åtminstone på den svenska marknaden har barnserierna fört en tynande tillvaro under flera decennier, och det är väl först de senaste tre åren som utgivningen av barnserieböcker på svenska så smått börjat ta fart igen, tack vare större satsningar från exempelvis Rabén och Sjögren, Egmont och Cosmos Comics, samt spridda men ack så viktiga skurar från förlag som Kartago, Epix, Gaspard, Ordbilder, Kolik och inte minst Wibom Books – som står bakom den svenska utgivningen av dagens rekommendation: Stora Stygga Räven av Benjamin Renner.

Serieteket är – kanske stick i stäv med vad många tror – ett vuxenbibliotek och riktar in sig på en vuxen läsarskara. (Men givetvis välkomnar vi även yngre besökare.) Vi köper sällan in renodlade barnserier, med enstaka undantag för en del kanoniserade verk som passar på vår klassikerhylla.

Ibland gör vi emellertid undantag och tar in nya barnserier som a) är så bra att vi inte kan låta dem vara, och b) fungerar på så många plan att de även kan tilltala vuxna läsare. Stora Stygga Räven passar in på båda dessa kriterier.

Historien har en djurfabels klassiska upplägg: Räven drömmer om att vara bondgårdens stora skräck, men ingen låter sig skrämmas – allra minst hönsen. Oförmågan att sätta sig i respekt hos gårdens djur hänvisar den stackars räven till ett liv i skamfylldhet och harighet och – än värre – en diet bestående av rovor. Till slut kommer vargen, rävens hårdföra mentor, på den perfekta planen. Om räven stjäl några ägg från hönsen kan han själv ruva dem och en dag få sina egna saftiga kycklingar att glufsa i sig. Planen sätts i verket men går i stöpet i samma ögonblick som tre rara små kycklingar kläcks och utropar ”Mamma!”

Upphovsmannen Benjamin Renner är en fransk serie- och filmskapare som bland annat står bakom den hyllade och prisbelönta animerade filmen Victor och Josefine. Stora Stygga Räven är omisskännligt fransk till både kynne och stil. Här finns drag av nutida seriefavoriter som Lewis Trondheim och Joann Sfar, men i de yviga, dynamiska teckningarna anar man även ett arv från 80-talets vuxenseriegeneration såsom Reiser, Wolinski och Claire Bretécher. Allt färglagt i vacker akvarell. Stora Stygga Räven  har bland annat belönats med den prestigefyllda utmärkelsen Prix Jeunesse på seriefestivalen i Angoûleme 2016.

Jurypriser i all ära, men den viktigaste bekräftelsen på seriens genialitet får jag när jag vid läggdags högläser ur den för mina åttaåriga tvillingdöttrar. Och när vi alla tre gapskrattar i kör åt Rävens eskapader.

Följ Serietekets verksamhet under 2017 – det kommer snart fler intressanta nyheter om Benjamin Renner och hans inte alltför stora stygga räv.

Ola Hellsten

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böcker vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om de finns på biblioteket.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: