Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 12

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! Denna dag action med kanadensisk avsändare.

BSRB_TPB_003_COVER_LAROSA.jpg

Bloodshot är en figur som skapades 1992 av Kevin VanHook och Yvel Guichet. Bakgrundshistorien om en man som mot sin vilja injiceras med nanoteknologi och görs om till en närmast oförstörbar, självläkande soldat av den skumma organisationen Project Rising Spirit känns väldigt mycket som uppstickarförlaget Valiants svar på Wolverine. I vilket fall så blev serierna med honom en stor succé och och populariteten har hållit sig sedan dess. Jag kunde dock inte uppbåda något intresse förrän Jeff Lemire tog över skrivandet av titeln i och med omstarten Bloodshot Reborn 2015 .

Lemire är en av de skapare som efter en början med säregna verk han publicerade själv numer upprätthåller en snygg balans mellan egna projekt och arbete på figurer som ägs av förlag som Marvel (och tidigare DC). Till Bloodshot gav han en känslomässig resonansbotten som faktiskt fungerar. Många andra försöker nu för tiden spela hårt på de emotionella strängarna i superhjältetitlar, alltför ofta med ett  forcerat eller klichéartad resultat. Lemire, med moderna klassiker som lågmälda Essex County på meritlistan, får dock action och skräckelementen att gifta sig med en ganska tung historia om att hitta sig själv när man levt ett helt liv som hjärntvättad dödsmaskin.

lemire

Lemire på SIS16. Foto och copyright: Makan E-Rahmati

Under hösten publicerades tredje volymen där vi plötsligt kastas 30 år in i framtiden. USA och stora delar av världen har ödelagts sedan Goo Tech, en ny teknologi som skulle hjälpa mänskligheten, löpt amok. Bloodshot lever ett enkelt liv med sin fru Magic och det lilla samhälle av överlevare som uppstått runt deras ägor. En ödesdiger dag kastas dock återigen Bloodshots värld över ända och han tvingas gräva fram sin vapengömma och gamla förmågor igen. Om det hela känns bekant så ska det beredvilligt erkännas att det finns ett släktskap med Mark Millar och Steve McNivens Old Man Logan (2009), en figur som Lemire för övrigt skriver om i en tidning som började ges ut för något år sedan. Utöver manusets kvalitéer så bör det också nämnas att Lewis Larosa (som tidigare levererat storverk i exempelvis första kapitlet av The Punisher Max) tecknar sanddyner, ultravåld och slitna hjältar så gudarna gråter. Gillar man karga typer i postapokalyptisk miljö och filmer som Mad Max: Fury Road (George Miller, 2015) kommer man säkerligen uppskatta Bloodshot Reborn: The Analog Man.

Anders Lundgren

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böcker vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om de finns på biblioteket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: