Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 11

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! Denna dag ett litet mästerverk från Israel.

egendomen

Rutu Modan är tvivelsutan Israels mest kände, mest hyllade, och mest till andra språk översatta serieskapare, åtminstone i modern tid. Hennes vardagsrealistiska historier, ofta i novellform, om det dagliga livet i Israel och hur det påverkas av de etniska konflikterna, innehåller såväl kärleksbetygelser till hemlandet som politisk systemkritik, allt tecknat i en klar linje som stundtals för tankarna till Hergé, stundtals till det tidiga 1900-talets dagspresserier, men definitivt med en egen och moderniserad touch.

Hon var tidigare en av medlemmarna i det israeliska seriekollektivet Actus Tragicus, (tillsammans med Batia Kolton, Mira Friedmann, Itzik Rennert och Yirmi Pinkus). Numer är de övriga kollektivmedlemmarna inte särskilt synliga i seriesammanhang, medan Rutu Modan gjort sig ett namn inte bara i hemlandet utan bland serieläsare i hela västvärlden. Tre av hennes böcker, Exit Wounds, Jamilti och The Property har kommit ut på engelska. Hon har också haft ett stående inslag med både enskilda illustrationer, serier och följetongsserier på The New York Times webbplats. Förutom realistiska berättelser har hon även gjort satirserier och mer absurda, sagolika historier, liksom serier om det judiska arvet, och mer traditionella barnserier såsom den rosade Maya Makes a Mess (2012).

I år gav Placebo Press/Sanatorium Förlag ut hennes bok Egendomen, den svenska översättningen av The Property, Modans första ”fullängdare” till serieroman som gavs ut 2013 och som är baserad på verkliga händelser i upphovskvinnans familj. Berättelsen handlar om en äldre israelisk kvinna, Regina Segal, som tillsammans med sitt barnbarn Mica åker till Warszawa för att återkräva den egendom som tillhörde familjen före förintelsen. Men Mica börjar snart undra om inte farmodern har något annat skäl till sin resa…

sis16_rutu_modan

Rutu Modan på Stockholms Internationella Seriefestival 2016. Foto: Makan E-Rahmati

Rutu Modan har besökt Serieteket två gånger, senast i våras som hedersgäst på Stockholms Internationella Seriefestival. Fredrik Strömbergs scensamtal med henne ligger fortfarande uppe på UR Play, väl värt att ta en titt på (även om hon inte är Israels förste och ende serieskapare, vilket antyds, däremot en av de få internationellt synliga israeliska serieskaparna av idag).

Egendomen hyllades av en närmast enig kritikerkår när den kom och är en av årets främsta svenskutgivna serier alla kategorier. Läs den om du inte redan har gjort det!

Ola Hellsten

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böcker vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om de finns på biblioteket.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: