Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 6

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! Bakom dagens lucka återfinns ångest, utanförskap och depression. Och ett stycke sprudlande berättarglädje!

hjarnan

Svenska självbiografiska serier beskylls inte sällan för att vara taffligt tecknade, deprimerade och ångestfyllda. När det gäller Klara Wikstens serier stämmer det alldeles utmärkt. Det är ångest. Det är depression. Det är psykiska problem (eller åtminstone symtom som vanligtvis brukar betecknas som psykiska problem). Det är naivt, på många vis taffligt tecknat. Och i sina bästa stunder fullständigt briljant! Något jag inte är ensam om att tycka – Klara Wiksten var en varmt uppskattad gäst på årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival i maj. Hon belönades också med Lavas Litteraturpris i oktober.

klara_wiksten

Med sina enkla ord och bilder behärskar Klara Wiksten förmågan att berätta storslagna historier, något hon visade prov på redan i debutboken Dagarna (2012). Projektet Hjärnan darrar började i fanzin- och bloggform, men slutfördes och samlades i våras i en bokutgåva utgiven av Syster Förlag. I berättelsen tar Wiksten avstamp i sig själv och sin egen självupplevda ångest och apati. Att stiga ur sängen är en utmaning, att träffa folk är en plåga, att arbeta är svårt att ens föreställa sig. Arbetsmarknadsåtgärder och en och annan spontan promenad utanför lägenheten sätter henne i kontakt med andra i liknande situationer, andra som har svårt att bemästra världen och samhället som de är konstruerade. Hon inser att det är just dem hon föredrar att umgås med. Hon skildrar möten med människor som liksom hon själv har svårt att bemästra sin tillvaro, och spekulerar i hur deras liv har sett ut. Skruvade historier om udda randexistenser berättas med medveten naivitet, naken ärlighet och en respektlös mix av självbiografi och rena fantasipåhitt. Berättelsen flödar fritt i tvära kast mellan tungt vardagsmörker och förlösande humor, allt briljant gestaltat av Wikstens primitiva pennföring.

Själv arbetar jag i en utsatt offentlig miljö och uppskattar inte alltid alla udda möten med udda personer. Tacknämligt nog är den här boken fri från romantiserande och idealiserande av utanförskapet eller sensmoraler om allas inre skönhet. Vad som däremot förmedlas är en grundmurad respekt för, en genuin identifikation med de avvikande. Det är ibland tragiskt, det är ofta oväntat roligt, det berättas lätt och lekande och utan krusiduller.

Hjärnan darrar är, som  skaparen själv beskriver det, ett kärleksbrev till ”de besvärliga, de utanför ramarna, de som inte rättar sig i ledet.”

Ola Hellsten

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böckerna vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om den finns på biblioteket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: