Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 3

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! Bakom tredje luckan hittar ni Utgrävningen av Max Andersson.

omslag-utgravningen-max-andersson

Dagens lucka bjuder på Max Anderssons Utgrävningen, som bör nämnas som en av årets bästa svenska serieböcker. Här möter man en surrealistisk, mörk och väldigt rolig berättelse (skrattade högt flera gånger) baserad på drömmar insamlade under en arton år lång arbetsprocess. Att innehållet följer en drömmarnas logik märks också i de absurditeter som radas upp efter varandra, vilka i ett sovande tillstånd kan verka fullt rimliga. För en vaken läsare blir resultatet fantastiskt kul när det vävs ihop i en sammanhängande historia skildrad i Anderssons unika tecknarstil. Handlingen kretsar kring en vuxen sons besök i sitt barndomshem där en arkeologisk utgrävning pågår. Vad som följer är ett händelseförlopp med lik som ska forslas undan, lossnande kroppsdelar (ansikte, penis och kanske något mer), en filminspelning, fönsterglas mellan lägenheter och grannar, ännu mer fysisk smärta, familjerelationer och döda djur.

utgravningen-grannarna Uppslag ur Utgrävningen (2016, Kartago förlag).

Som verksam sedan 1970-talet har Max Andersson producerat ett flertal seriealbum och filmer samt publicerats i olika tidningar genom åren. Till tidigare verk hör Pixy (1992, Tago) och Döden (2003, Galago) samt Bosnian Flat Dog (2004, Kartago) den sistnämnda skapad tillsammans med Lars Sjunnesson. Andersson har även gett ut egna serietidningen Death and Candy på amerikanska Fantagraphics.

max-andersson-signerarMax Andersson signerar på Stockholms Internationella Seriefestival 2016.

Slutligen: Utgrävningen kan läggas till listan över måste-läsning från 2016, och är en perfekt julklapp till dig själv, en vän eller någon i familjen! Rekommenderas varmt.

Elin Jansson

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böckerna vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om den finns på biblioteket.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: