Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 2

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! 
fade-out-del-ed
Manusförfattaren Charlie Parish vaknar upp i ett badkar efter en alkoholstinn afton. Mitt i den kallsvettiga bakfyllan gör han en fruktansvärd upptäckt: under det att han låg avsvimmad i sitt rus har någon strypt vännen och stjärnskottet Valerie Sommers några meter från honom. Parish flyr i panik efter att ha suddat bort alla bevis på att han befunnit sig på platsen. Skammen över detta förstärks när filmstudion där de bägge är/var anställda mörklägger mordet och han tvingas spela med. Tillsammans med svartlistade kollegan Gil bestämmer han sig för att ta reda på vem mördaren är och se till att rättvisa skipas.

Ed Brubaker och Sean Phillips ligger bakom ett pärlband av klassiska serier sedan starten med Scene of the Crime (1999), som Criminal (2006- 2016), Incognito (2008 – 2011) och Fatale (2012- 2014). Många skriver dock under på att detta är deras bästa och mest mångfacetterade verk så här långt. Trots att Hollywoods solkiga sidor är väl genomtröskade, av författare som Kenneth Anger, James Ellroy och många många fler, så lyckas Brubaker hitta sin egen infallsvinkel. Inspiration fick han bland annat från vad hans släktingar John och Sarah Jane Paxton berättat om hur det var att arbeta i drömfabriken under -40 och 50-talet. John skrev manus till filmerna Murder My Sweet (1944), Crossfire (1947) och On the Beach (1959) och Jane jobbade som pr-ansvarig vid 20th Century Fox.

I Brubakers händer blir slitna inslag som priset för framgång, den alkoholiserade manlige författaren och allt det där kittlande snusket som bubblar fram bakom städade fasader intressant att läsa om. Givetvis beror mycket på den visuella gestaltningen som Phillips och inte minst färgläggaren Elisabeth Breitweiser bidrar med. Av alla de olika utgåvor som finns att tillgå, 12 tidningar; nummer ett i magasinsformat; tre album och en inbunden, stor lyxutgåva med hårda pärmar, så är det sistnämnda som bäst gör Breitweisers färger rättvisa. Ömsom går de på den hårfina linjen mellan realism och expressionism, ibland ger hon bilderna en känsla av handkolorerade fotografier. Alltid tjänar de historien. Bland lyxutgåvans rikhaltiga extramaterial (en del artiklar är dock nota bene tidigare publicerade i lösnumren) är inblicken i Breitweisers arbetsprocess ett mycket välkommet inslag.

The Fade Out Deluxe Edition Hardcover rekommenderas till den som vill ge sig själv eller någon annan en i alla avseenden hård julklapp!

Anders Lundgren

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böckerna vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om den finns på biblioteket.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: