Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: Lucka 1

Varje dag fram till jul presenterar Serieteket nya lästips ur det gångna årets serieskörd! Bakom första luckan hittar ni Sockerärter av Tinet Elmgren.

sockerarter

Oavsett om du tillhör den kategori julfirare som inmundigar dem med rödkål eller som sörjer deras golgatavandring till julbordet, kan vi nog konstatera att grisar hör julen till. Grisen är också en vital figur i många serietraditioner, inte minst den japanska. Välkänd för mangafantaster är exempelvis Osamu Tezukas grisliknande gestalt Hyoutantsugi, en bisarr symbol som oannonserat dyker upp i framför allt allvarstyngda och känslosamma scener, kanske för att lätta upp dem, kanske för att understryka allvaret i dem.

Huruvida svensk-internationella serieskaparen Tinet Elmgren inspirerats av denna tradition är jag osäker på, men i hennes verk hittar man både mangainfluenser, grisfigurer, humor och djupaste allvar – så även i den postapokalyptiska Sockerärter, utgiven av Ordbilder Media.

Science fiction som utspelar sig efter ”det stora kriget” förknippas ofta med totalitära dystopier, samhällen med muterade monstervarelser eller kringflackande zombier. Elmgrens Sockerärter serverar istället en finstämd vardagsskildring; någonstans i det som en gång var den Ryska Federationen har glesa jordbrukssamhällen återuppbyggts av de överlevande. Ex-soldaten Andrej söker sin plats i tillvaron, medan hans fru Tjulpán har isolerat sig i sin sorg och odlar sockerärter. Det är melankoliskt berättat i bilder inspirerade inte bara av manga, utan även europeiska vuxenserier och klassiska djurfabler. Elmgrens intresse för historia, politik och filosofi (något som tidigare framkommit i hennes fanzin Tunguska och serieböckerna Eva, Drivgods och Elektrisk tsunami) skapar en fond till vad som framför allt är en historia om människans förmåga till överlevnad, och de trauman som uppkommer på vägen.

Tinet Elmgren var en av de svenska gästerna på Stockholms Internationella Seriefestival tidigare i år, där hon deltog i ett samtal med Per AJ Andersson och förläggaren Kami Anani.

Med Sockerärter har hon skapat en av årets starkaste – och vackraste – svenska serieböcker.

Ola Hellsten

OBS! Serieteket har stängt för ombyggnad fram till början av mars! Vill du läsa böckerna vi tipsar om men inte vänta tills vi öppnar igen? Sök efter dem i en bokhandel, på förlaget, eller kolla om den finns på biblioteket.se.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: