Lämna en kommentar

Serieteket 20 år! Jubileumsutställning t.o.m. 4/12!

2016 fyller Sveriges enda publika seriebibliotek 20 år! Den 18 november 1996 slog Serieteket för första gången upp sina portar, då på Kocksgatan på Södermalm i Stockholm. Initiativtagare och grundare var bibliotekarien och eldsjälen Kristiina Kolehmainen (1956–2012), som tillsammans med Stadsbibliotekets dåvarande barn- och ungdomskonsulent Larry Lempert drev igenom det banbrytande projektet att ge Sverige och Stockholm ett eget bibliotek för tecknade serier och grafisk litteratur.

img_7028

Under åren har Serieteket producerat hundratals program. Först ut var utställningen Den franska nya vågen i serier våren 1997. Sedan dess har de avlöst varandra i en strid ström – utställningar, scensamtal, föredrag, seminarier, releasefester, temadagar, workshops, filmvisningar (Serietekets filmklubb fyller tio år i år), fanzinmarknader, tecknarbattles, seriegator, Lovecraftfestivaler och inte minst arton årliga upplagor av Stockholms Internationella Seriefestival (tidigare kallad Fanzine Heaven och Small Press Expo). Mängder av svenska och internationella seriestjärnor har gästat oss under åren – från Martin Kellerman, Liv Strömquist och Kim W. Andersson till Neil Gaiman, Wolinski och Rutu Modan.

Just nu är Serieteket stängt på grund av ombyggnad. Men fram till den 4 december har vi en mindre ”filial” nere på Bibliotek Plattan i Kulturhuset Stadsteatern – där vi nu visar en jubileumsutställning med minnen från våra tjugo år i seriernas tjänst.

Missa inte heller vårt jubileumsfirande med liveteckning av Joakim Pirinen den 18/11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: