1 kommentar

18/11: Tecknade Toner med Joakim Pirinen, Lotte Anker och Raymond Strid

Serieteket 20 år! Tecknare och musiker i världsklass!

Den 18 november 2016 fyller Serieteket tjugo år! I år fyller även Bibliotek Film & Musik fem år! Vi firar med en jubileumsspecialare av vår programserie Tecknade Toner. Kom och se Joakim Pirinen teckna live till de improviserade tonerna från de fantastiska musikerna Lotte Anker (saxofon) och Raymond Strid (slagverk).

pirinen

Tjugo år har gått sedan Sveriges enda specialbibliotek för tecknade serier och grafisk litteratur först slog upp sina portar, då på Kocksgatan på Södermalm. Tre år senare flyttade man in i Kulturhuset. 2011 flyttade man upp på våning två för att dela yta med det då nystartade Bibliotek Film & Musik, som alltså firar fem år i år. Just nu är båda biblioteken tillfälligt husvilla på grund av en ny ombyggnad, men jubileet kommer att firas på Bibliotek Plattans scen den 18 november. Serietecknaren och allkonstnären Joakim Pirinen tecknar till tonerna av Klubb Spontans inbjudna favoriter Lotte Anker (som gästar oss ända från Danmark) och Raymond Strid. Förbered er på en multikonstnärlig upplevelse utöver det vanliga.

Klockan 17:30 startar vi med ett invigningstal. 
Därefter börjar framträdandet med tecknare och musiker.
Hela evenemanget inramas av Serietekets retrospektiva jubileumsutställning.

Om Tecknade Toner

Tecknade Toner är en programserie och ett pågående samarbete mellan Serieteket, Bibliotek Film & Musik och Klubb Spontan. Svenska serietecknare och illustratörer bjuder på teckning inför publik till liveframförd improvisationsmusik. Teckningarna projiceras under tecknandets gång på vit duk.

Om artisterna

Joakim Pirinen är välkänd för de flesta kulturkonsumenter i Sverige – konstnär, illustratör, författare, dramatiker och serietecknare. Han var med och drog igång den svenska vuxenserievågen, dels som medgrundare av tidskriften Galago 1979/80, dels med albumdebuten Välkommen till sandlådan 1983, men kanske framför allt som skapare av albumet Socker-Conny 1985.  Sedan dess har böckerna utkommit i en strid ström och kvalitetsnivån bara stigit hela tiden. I år är han aktuell med inte mindre än två böcker – Att misslyckas som människa (Kartago förlag) och Född ur ett svart ägg (Bonniers).

pirinen

Bild: Makan E-Rahmati

Hyllade saxofonisten Lotte Anker, född 1958 i Köpenhamn, har spelat och spelar i ett otal bandkonstellationer. Under det senaste året har hon exempelvis spelat kvartett med Johannes Bauer, John Edwards och Paul Lovens, duos med Fred Frith, Fred Lonberg-Holm, Okkyung Lee och Sten Sandell. Bland de större ensemblerna kan nämnas What River Ensemble och en ny konstellation, Electric Habitat, med Sofia Jernberg, Ikue Mori, Thomas Lehn, Sten Sandell och Michael Vorfeld, liksom Mokuto Trio med Peter Friis-Nielsen och PO Jorgens.

lotte-anker

Raymond Strid är född 1956 i Stockholm. Som trumslagare har han spelat och spelar med grupper som GUSH, LSB, Guy/Gustafsson/Strid, Crispell/Jormin/Strid, Trespass Trio, The Electrics och Barry Guy New Orchestra, Fire Orchestra och nu senast med Mats Gustafsson Nu Ens. Han har framträtt på de största festivalerna för ny improvisations- och jazzmusik i Europa och Nordamerika. Hans spel rör sig stilistiskt fritt mellan fri improvisation och fri jazz och finns inspelad på över 40 fonogram.

raymond-strid

 

 

I samarbete med Klubb Spontan

En kommentar på “18/11: Tecknade Toner med Joakim Pirinen, Lotte Anker och Raymond Strid

  1. […] Missa inte heller vårt jubileumsfirande med liveteckning av Joakim Pirinen den 18/11 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: