Lämna en kommentar

Nytt på hyllan 19/6: Svenska nyheter och nyheter på svenska!

En lite försenad uppsättning av helgens nyheter denna gång, men naggande god är den. Vi ställer nu ut en fin bunt av vårens svenskutgivna serier (plus lite äldre saker av samma slag), originalsvenskt såväl som översatt.

Rutu Modan från Israel var hedersgäst på Stockholms Internationella Seriefestival i maj, och nu kommer äntligen hennes fantastiska Egendomen, utgiven på svenska av Placebo Press, upp på våra hyllor, en av mina personliga favoriter bland serieromaner alla kategorier.

Svensktonytt

Vår seriefestival gästades förstås även av ett flertal svenskar. Bland dem dessa: Tinet Elmgren har just släppt sin science fiction-realistiska djurfabel Sockerärter på Ordbilder Media. Läs den, dels för att den är en av vårens starkaste svenska serieböcker, dels för att den inte liknar mycket annat i den svenska seriefloran. Louise Winblad står för årets svenska debut vad gäller vardaglig igenkänningshumor – hennes Hej Hej Vardag om vedermödorna för småbarnsföräldrar har länge varit populär på webben och samlas nu i bokform hos Kolik Förlag. Seriekonstnären Anna Ehrlemark hör vi inte så mycket av på hemmaplan, men det hoppas vi att det blir ändring på nu när hennes  råa, vackra, surrealistiska seriesamling Winners ges ut av amerikanska Floating World Comics.

Ulf Lundkvist besökte oss också nyligen. I nya samlingsboken Äntligen från ETC. förlag, blickar han tillbaka på sina år av tecknande, målande och serieskapande. Det bästa av det bästa från en 40 år lång karriär.

Alicia Pena seriekåserar om kulturkrockar i Svenska med spansk brytning från Tusen Serier. Johan Wendt, Tor Moström och Peter Bergting lär ut kod och bjuder på hisnande ungdomsäventyr i den pedagogiska Curly Bracket: Den gömda koden, från Bonnier Carlsen. Svensk erotisk science fiction bjuder Dennis Eriksson på i Top Sterling, Hot in Space, utgiven av Nilleditions. Åbo Serieklubb ger oss antologin Den sista heteron. Och franske Pascal ”Robin” Gindre berättar om legendariska konstnärer och deras söner i Rembrandts son från Epix förlag.

Så här i fotbollstider kan vi slutligen tipsa om något så ovanligt som en svensk serie om fotbollskultur och läktarvåld. Vad som än står av Cyril Hellman och nämnde Bergting är en rå och avskalad historia om våldsamma män som inte lämnar någon oberörd. Utgiven av Kartago.

Kom nu bums och bunkra seriealbum inför semestern!

Ola Hellsten

ANTOLOGIER
Åbo Serieklubb: Den sista heteron

AVANTGARDE
Anna Ehrlemark: Winners (svenska serier)

EROTIK
Dennis Eriksson: Top Sterling, Hot in Space (svenska serier)

HISTORIA
Robin: Rembrandts son

REALISM
Cyril Hellman & Peter Bergting: Vad som än står (svenska serier)
Rutu Modan: Egendomen

ROLIGT
Ulf Lundkvist: Äntligen (svenska serier)
Alicia Pena: Svenska med spansk brytning (svenska serier)
Louise Winblad: Hej hej vardag (svenska serier)

SCIENCE FICTION
Tinet Elmgren: Sockerärter (svenska serier)

ÄVENTYR
Johan Wendt, Tor Moström och Peter Bergting: Curly Bracket: Den gömda koden (svenska serier)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: