Lämna en kommentar

Gästpresentation SIS16: Anna Andruchowicz, Łukasz Kowalczuk, Szymon Holcman och Kultura Gniewu [POL]

Serieteket presenterar gäster och programpunkter på Stockholms Internationella Seriefestival 7–8 maj. I samarbete med Polska institutet välkomnar vi i år gäster från Polen som medverkar i festivalprogrammet och på seriemarknaden. 

AnnaPolenIllustration: Anna Andruchowicz

Vi får besök av serieförlaget Kultura Gniewu och Szymon Holcman som håller föredrag om samtida polska serier och de viktigaste trenderna och skaparna. Serieskaparna och illustratörerna Łukasz Kowalczuk och Anna Andruchowicz medverkar tillsammans med Szymon Holcman i ett samtal med moderatorn Fredrik Strömberg.

 

Anna_Andruchowicz_självporträttIllustration: Anna Andruchowicz

Anna Andruchowicz är född 1988 i Krakow, Polen, och utbildad vid Academy of Fine Arts i Krakow. I Andruchowicz bildberättande är djur och natur återkommande motiv som skildras i stämningsfulla blyertsteckningar. Hon kombinerar här sin passion för tecknandet med ett stort naturintresse.

 

Łukasz Kowalczuk - fot  Joanna Kowalczuk.JPGŁukasz Kowalczuk. Foto: Joanna Kowalczuk

Łukasz Kowalczuk är en polsk serietecknare, lärare, grafisk designer och illustratör född 1983 i Puck i norra Polen. Kowalczuk tecknar färgstark satir med influenser från bland annat amerikanska undergroundserier.

 

Szymon Holcman fot  Wojciech Affek Szymon Holcman. Foto: Wojciech Affek

Kultura Gniewu (Ilskans kultur) är ett serieförlag som grundades år 2000 i Warszawa av Jaroslawa Skladanka. År 2005 tillkom redaktörerna Pawel Tarasiewicz och Szymon Holcman. Inledningsvis fokuserade förlaget på utgivning av polska serietecknare som Ryszard Dabrowski, Dariusz Palinowski och Krzysztof Owedyk. Med åren har man utökat till allt fler både polska och utländska serieskapare. Förlaget ger ut böcker av bland andra Max Andersson, Rutu Modan, Daniel Clowes, David B., Catel, Robert Crumb, Guy Delisle och Thomas Ott. Förlaget kommer finnas på plats med bokbord i festivalens marknadsdel.  Från Kultura Gniewu medverkar redaktören, serieteoretikern och serietecknaren Szymon Holcman med föredraget ”Samtida polska serier. De viktigaste trenderna och skaparna”, och som deltagare i det efterföljande panelsamtalet.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: