Lämna en kommentar

Serietekets julkalender – lästips fram till jul: lucka 14

Serieteket presenterar, varje dag fram till jul, lästips ur biblioteksbeståndet och bortom. Varje dag en ny rekommendation.

Bakom dagens lucka väntar en riktig klassiker, skulle en kunna säga. Det är en titel som alltsom oftast är utlånad på Serieteket.
Det gäller Scott McClouds seriebok om serier Serier: Den osynliga konsten (på engelska Understanding Comics: the Invisible Art).
1993 skrev och tecknade McCloud denna främst semiotiska seriebok i vilken han definierar serier, förklarar serierna som konstform ur ett historiskt perspektiv samt förklarar vad som händer mellan rutorna och hur man på olika sätt kan berätta historier i serieform.
Det speciella med serieboken är just att McCloud berättar och förklarar i just serieform.

Understanding Comics blev omåttligt populär och har översatts till en mängd språk och används numera flitigt i undervisning om tecknade serier. Är du nyfiken på hur serier fungerar eller vill förklara för någon annan vad som är så speciellt med serier, är detta varmt rekommenderad läsning.
På Serieteket har vi serieboken på såväl svenska och som engelska och du hittar den på hyllan för Seriekonst: Teori. Den svenska översättningen belönades dessutom med Urhunden 1996, för bästa svenska översättning 1995.

IMG_20151214_114222488

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: