Lämna en kommentar

Serieteket presenterar: Hanneriina Moisseinen

När Hanneriina Moisseinen var tio år försvann hennes pappa spårlöst från en jobb-kickoff på en ö i en av Karelens många sjöar. Nu har hon skildrat sina upplevelser av saknad och en faderlös uppväxt i serieromanen Pappa (på finska Isä) som nu kommer i svensk översättning, av Jocke Laitala.

I serieromanen använder hon sig av en blandning av självbiografiska sekvenser, skildrade i blyertsteckningar vilka samspelar med mer lyriska partier där hon använt sig av broderade bonader i en rad olika handarbetstekniker. Pappa är ett väldigt lyckat exempel på hur oortodoxa tekniker kan användas som ett effektivt redskap för att utveckla ett alldeles unikt idiom för serieberättande.

Pappa-1

I Serieteket den 29 november, klockan 14.00 presenterar Hanneriina Moisseinen sin bok och samtalar med serietecknaren Mats Jonsson om skogen, avfolkningsbygden och självbiografiskt stoff i serieform. Samtalet leds av etnologen Lars Nilsson och sker i samarbete med FILI – Finnish Literature Exchange.

Hanneriina Moisseinen är född 1978 i Joensuu, Finland och har givit ut sammanlagt tre serieböcker i hemlandet. Hon har tidigare publicerats på svenska i Galago och i den nordiska serieantologin Allt för konsten. Hon är även verksam som bildkonstnär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: