Lämna en kommentar

Premiär för REX Animationsfestival den 6-8 november

RexAnimationsfestival-Kulturhuset
Nu är det äntligen dags!

Serieteket i samarbete med EUNIC Stockholm (ett nätverk av europeiska kulturinstitut och ambassader), Klarabiografen och Bibliotek film & musik anordnar tillsammans den första upplagan av Rex Animationsfestival, helgen den  6-8 november på Klarabiografen i Kulturhuset Stadsteatern.
Under festivalen presenteras 40 filmer från 10 europeiska länder (Tjeckien, Tyskland, Finland, Frankrike, Italien, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien och Ukraina) för att visa dig skatter som aldrig tidigare visats för en svensk publik.
Filmerna är uppdelade i 3 kategorier: barnfilmer, kortfilmer och spelfilmer.

Utöver filmvisningar för animationsentusiaster i alla åldrar kommer festivalen också att innehålla paneldiskussioner med internationella gäster, regissörer och animatörer i samtal med svenskt branschfolk.
Ur festivalprogrammet:

”Att göra animerad film är att utöva konsten att ge ett objekt liv. Det handlar inte bara om att ”få ett livlöst objekt att röra på sig”, utan mer om att ge objektet en själ, en historia, en ‘anima’ (latin för andning). En liten bit lera kan förvandlas till en karaktär, en bild kan fås att berätta ett pars stormande kärlekshistoria, en tygbit som dras ut kan bli en cowboys pistolskott, ett penseldrag kan bli en pappa som gungar sitt barn.

Europa är en grogrund för exceptionella talanger. Gång på gång visar de inte bara sin fantasirikedom och experimentella och innovativa begåvning, utan också sina imponerande kunskaper i i olika animationstekniker.

På denna filmfestival helt dedikerad till animerad film, får du stifta bekantskap med några av de många animationsteknikerna: 2D, 3D, stop motion, puppet motion, fotokollage, handtecknade bilder, pixilation med flera.
I den första upplagan av REX Animation Film festival har tio europeiska länder samlats för att erbjuda Stockholmspubliken möjligheten att upptäcka ett antal små mästerverk som kommer att fungera både som ögongodis och som en källa till värme under det ruggiga november. Vi bjuder dig att under dessa tre exceptionella dagar resa från ett land till ett annat för att möta ditt inre barn, att öppna dörren till fantasins gränslösa land: helt enkelt att uppleva animerad film när den är som bäst.”

Festivalen är en fortsättning på REX EUNIC-festivalen, vilken grundades 2009 som en festival för experimentell kortfilm och den är ett samarbete mellan EUNIC, Klarabiografen, Bibliotek Film&Musik och Serieteket.
Kurator för programmet är Maria Razakamboly.

Observera att festivalen inte är helt gratis, utan du måste köpa dina biljetter via Kulturhusets stadsteaterns hemsida. Där kan du även läsa mer om filmerna.
I Serieteket kan du hämta programfolder till festivalen.


Varmt välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: