Lämna en kommentar

Nytt på hyllan 30/10: vetenskap, hip hop och snippor!

Det är fredag och vi sätter ut nya serieböcker, i vanlig ordning.

Den 13 oktober varje år firas Ada Lovelace Day i hela världen, för att fira de tidigaste kvinnliga programmarna och inspirera dagens kvinnor till programmering, ingenjörskap och matematik.  Ada Lovlace var inte bara dotter till Lord Byron, hon var blev framförallt tidigt skolad inom logik, matematik och vetenskap. Under sin livstid fascinerades hon av mekaniska ting och utvecklade bland annat ångdrivna flygmackapärer.
1833 lärde hon känna Charles Babbage och och hon hjälpte honom utveckla The Analytical Engine, vilket var en tidig föregångare till datorn. Hon ses av många som den allra första programmeraren.
Om Lovelace och Babbage handlar en av dagens nya serieböcker: The Thrilling Adventures of Lovelace and Babbage. Det är förvisso en delvis uppdiktad seriebok, i stil med Five Fists of Science (av Matt Fraction m. fl), men väl värd en läsning.

IMG_20151030_153910256
Vi ställer också ut tredje och sista delen av Natalia Batistas Sword Princess Amaltea. Natalia Batista besökte för övrigt vårt syskonbibliotek TioTretton igår och höll välbesökt mangaworkshop.

Den tredje delen av Ed Piskors Hip Hop Family Tree har kommit fram till åren 1983 och 1984. Här fokuseras på Beastie boys, Run DMC, Def Jam samt den utmärkta dokumentären Style Wars, bland annat. Mycket nöje i hip hopens historia!

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för Anna Åhlunds En snippa om dagen. Det är ett konstprojekt i vilket Anna under ett års tid ritade en snippa om dagen. Dessa har nu samlats i ovanstående bok.
På söndag den 1 november arrangerar Serieteket ett scensamtal i vilket Bitte Andersson samtalar med Anna Åhlund med anledning av hennes årsprojekt och nysläppta bok. Boken kommer finnas till försäljning efter samtalet och en utställning med ett urval av Annas årssnippor kommer hänga uppe i Serietekets minimontrar.
Samtalet börjar klockan 14.00.

Välkomna, både att låna nya serieböcker och framförallt varmt välkomna till söndagens scensamtal.

AVANTGARDE
En snippa om dagen av Anna Åhlund

FANTASY
Sword Princess Amaltea vol. 3 av Natalia Batista

HISTORIA
Hip Hop Family Tree vol. 3 av Ed Piskor
The Thrilling Adventures of Lovelace and Babbage: The Mostly True Story of the First Computer av Sydney Padua

ROLIGT
My Neighbor Seki vol. 1 av Takuma Morishige

SCIENCE FICTION
Biomega vol 5 och 6 av Tsutomu Nihei

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: