Lämna en kommentar

Serieteket presenterar: Knut Larssons Aniara

aniaraDen prisade konstnären, illustratören och serieskaparen Knut Larsson har fritt tolkat Harry Martinsons hyllade verk Aniara i underskön serieform.
Aniara har beskrivits som en starkt bidragande orsak till att Harry Martinson, tillsammans med Eyvind Johnson, tilldelades Nobelpriset i litteratur 1974. Verket består av 103 sånger och räknas därför som ett epos.
Martinson själv menar, enligt efterordet i 1963 års upplaga, att verket handlar om “allas vår gemensamma egendom av världsförhoppning, sorg och besvikelse men också om våra försök att skapa frister eller att med fantasiens hjälp fördröja eller uppskjuta obönhörliga förlopp.”


Nu kan Serieteket stolt bjuda in er till höstens första del av programserien Serieteket presenterar: ett scensamtal med grund i serieboken Aniara och verket den baseras på.

Välkomna att sitta ner och lyssna till ett spännande samtal mellan Knut Larsson, Lena Havland-Erlandson och Semir Susic (styrelsemedlemmar i Harry Martinson-sällskapet), vilket kommer modereras av författaren Gabriella Håkansson. Medverkande är även skådespelaren Claire Wikholm som tidigare gjort rollen som Miman i Kulturhusets Stadsteaterns uppsättning av Aniara (2010).

I nära anslutning till scensamtalet kommer en utställning finnas i Serieteket, relaterad till Knut Larssons vackra seriebok. Utställningen hänger uppe fram till och med 7 oktober.
Serieboken i fråga kommer även finnas till försäljning vid samtalet.

Evenemanget sker i samarbete med Harry Martinson-sällskapet och Kartago förlag.

Återigen: varmt välkomna till hösten på Serieteket!

Datum: Lördag 5 september
Tid: 14.00 (samtalet beräknas pågå till ca 15.30)
Plats: Serieteket/Bibliotek film & musik, våning 2 i Kulturhuset Stadsteatern

Knut Larsson debuterade i Galago 1996. Sedan dess har han kommit ut med sex seriealbum, varav tre på Kartago Förlag: Canimus (2001), Lokmannen (2003) och Krokodilstaden (2008).
2001 fick Knut Larsson Galagos Fula Hund och han har även vunnit pris på Kemis seriefestival. Den 3D-animerade filmen för Majblomman vann ett Guldägg.
Hans kortfilmsdebut “Hypnogogia – Send me the pillow that you dream of” visades såväl på årets upplaga av Stockholms internationella seriefestival samt  i årets upplaga av filmfestivalen i Cannes.
Knut Larsson har haft utställningar i Moskva, St Petersburg, Tokyo, Rom, Malmö, Paris, Budapest och Stockholm.

(ovanstående information delvis hämtad från Kartago förlag)

Läs mer: Knut Larssons hemsida
Läs mer: Harry Martinson-sällskapet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: