Lämna en kommentar

Stockholms Internationella Seriefestival 2015: Maria och Ileana Surducan [ROM]

Serieteket presenterar gästerna på SIS15: Barn- och ungdomsserier är som bekant ett av festivalens teman i år. För att ta reda på hur barnseriescenen ser ut utanför Sverige har vi bjudit hit kreatörer från andra länder. Från Rumänien välkomnar vi de serietecknande systrarna Maria och Ileana Surducan.

Maria Surducan

Maria Surducan

Maria Surducan (född 1985) arbetar som frilansillustratör och serieskapare från sin studio i Cluj-Napoca i Transsylvanien. I hennes verk arbetar hon ofta med eskapistiska och fantasyliknande historier som en subjektiv tolkning av verkligheten. Förutom serierna gör hon även bilderböcker för barn, utgivna i både Rumänien och Frankrike. Bland hennes publicerade verk kan nämnas serieböckerna Prâslea the Brave and the Golden Apples (2014), Karel Liman #architect (2014) och Foire de Nuit (2015), samt bilderböckerna Petre Ispirescu, Les vacances de Maria och David şi Puiul de Întuneric (alla 2012). Hon har även medverkat i ett flertal serieantologier, däribland den rumänska Book of George (2010).

Maria Surducan

Maria Surducan

Maria Surducans webbplats

 

Ileana Surducan

Ileana Surducan

Ileana Surducan (född 1987) är frilanskonstnär och serieskapare. Hon är utbildad keramiker på konst- och designuniversitetet i Cluj-Napoca, Romania. Då hon studerade franska kom hon i kontakt med den fransk-belgiska seriekulturen och lärde sig uppskatta konstarten. 2007 började hon producera en månatlig serie för den franska webbplatsen (30joursdeBD). 2008 reste hon med ett Erasmus-stipendium till Belgien och genomgick en serieutbildning på Saint-Luc. 2009 blev hennes första seriebok publicerad i Frankrike. Då hon arbetat på flera olika språkmarknader har hon alltmer börjat producera stumma ”pantomimserier” som inte kräver översättning. Förutom serier arbetar Ileana även med keramik och illustration, men centralt i alla konstyttringar är hennes drift att berätta en historia, att ta med ”läsaren” på en imaginär resa. Hennes serieböcker inkluderar Edouardo le renardeau (2009), Le Cirque – journal d’un dompteur de chaises (2012) och Dolki-n trei straie (2014). Hon har även medverkat i ett flertal serieantologier, däribland den rumänska Book of George (2010).

Ileana Surducan

Ileana Surducan

Ileana Surducans webbplats

2008 började de båda systrarna publicera sitt The Glorious Fanzine tillsammans. Syftet var enligt dem själva att göra rumänska läsare förtrogna med seriekonsten och visa att serier inte bara är till för barn.

2010 blev systrarna även två av grundarna och organisatörerna bakom Cluj Comics Club, en rumänsk sammanslutning av serieskapare och serieintresserade.

Lördag 9/5 klockan 16.30 intervjuar Arina Stoenescu de båda systrarna för en kort presentation av deras värv på Studions scen.

Söndag 10/5 klockan 14.00 deltar Maria och Ileana i en diskussion om europeiska barnserier kontra barnböcker och vuxenserier, tillsammans med tjeckiska tecknaren Vhrsti och svenska Loka Kanarp. På Bibliotek Plattans scen. Moderator Ola Hellsten.

Presenteras i samarbete med Rumänska Kulturinstitutet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: